Cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional Gaudeamus Carte de învățătură, care va reuni un număr record de peste 750 de evenimente editoriale și expoziționale, s-a deschis miercuri în pavilionul central al Romexpo. 

La ceremonia de deschidere, șeful Radioului public, Ovidiu Miculescu, a afirmat că târgul Gaudeamus „rămâne constant și este un eveniment care devine de la an la an, din ce în ce mai peformant”.

„Suntem de acum maturi, avem o experiență extrem de bogată în urmă, suntem extrem de deschiși către partenerii noștri, către edituri, către cei care generează carte scrisă. Experiența din ultimii ani ne-a arătat că această carte scrisă încă ocupă un loc important în viața concetățenilor noștri”, a declarat Ovidiu Miculescu, precizând că, prin faptul că la Gaudeamus vin foarte mulți tineri, există semne bune și pentru viitor.

Președintele de onoare al ediției, amfitrionul Târgului Internațional Gaudeamus 2014, este Benoît Rutten, delegat Valonia — Bruxelles.

„Grupul ambasadelor delegațiilor și instituțiilor francofone din România a primit încă o dată statutul de partener privilegiat pentru ediția 2014 a salonului de carte Gaudeamus. Am văzut în aceasta o recunoaștere a acțiunilor noastre de la ediția 2013″, a afirmat Benoît Rutten.

Dmitry Itskovich, directorul editurii O.G.I., reprezentantul oficial al Agenției Federale de Presă și Comunicare în Masă din Rusia, organizatorul participării rusești la târg, a spus că la standul de carte de la Gaudeamus al Federației Ruse — țară care are statutul de invitat de onoare al manifestării — au fost aduse peste 1.000 de cărți și, pe parcursul celor cinci zile ale târgului, vor avea loc peste 30 de activități.

„Toată lumea știe că acesta este un târg excepțional, am adus mai mult de 1000 de cărți. Există mai mult de 30 de activități pe care le oferim — întâlniri, demonstrații, mese rotunde. Imediat după deschidere vă invităm la un concert al unor muzicieni de excepție din Rusia”, a spus Dmitry Itskovich.

Directorul general Romexpo, Cătălin Trifu, a subliniat că Gaudeamus a evoluat de la an la an.

„Ca unul care am fost implicat în organizare din partea Romexpo încă de la prima ediție, din 1997, care s-a organizat la Romexpo, pot spune că acest târg a evoluat. A evoluat în primul rând din punct de vedere al dimensiunii, pentru că la prima ediție un pavilion care ocupa 2.000 de metri pătrați era gazda acestei ediții, iată că acum, în acest an, Pavilionul Central, cu o suprafață de aproape 15.000 de metri pătrați este insuficient aproape pentru a găzdui această manifestare. Deja prin numărul de firme participante, de edituri, prin titlurile de cărți prezente în standuri, prin numărul impresionant de lansări, târgul de carte Gaudeamus este un eveniment. Pentru Romexpo este un privilegiu să găzduiască o asemenea manifestare expozițională „, a spus Trifu.

Aproximativ 20 de persoane ce fac parte din organizația Acțiunea 2012 au protestat, la finalul evenimentului de inaugurare a Târgului Gaudeamus, față de faptul că Federația Rusă este invitat de onoare al evenimentului.

Aceștia au fluturat tricolorul românesc și au afișat un banner pe care scria „Da culturii, nu ocupației”.

„Nu suntem de acord cu faptul că Rusia este invitat de onoare la acest târg și considerăm că în condițiile în care agresează Ucraina militar și pune presiuni pe Republica Moldova (…) considerăm că, în aceste condiții, nu este bine să fie invitat de onoare”, a declarat Eugen Trăistaru, unul dintre protestatari.

. .

Aceștia au spus că pregătesc mai multe „surprize”, în timpul târgului, pentru a-și manifesta nemulțumirea.

„Pregătim mai multe surprize pentru a ne arăta nemulțumirea față de faptul că invitatul de onoare în acest an este Federația Rusă. Suntem de acord cu cultura Federației Ruse, nu suntem de acord cu felul în care ocupă teritorii care nu le aparțin”, a adăugat George Simion, membru al aceleiași asociații.

Programul de vizitare al târgului este zilnic între orele 10,00 și 20,00.

Accesul publicului în incintă se face pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, a abonamentelor valabile pe toată perioada manifestării (10 lei) sau gratuit pentru următoarele categorii de vizitatori: copii cu vârste sub 7 ani, elevi, studenți, cadre didactice, profesioniști din aria editorial-educațională, jurnaliști, pensionari, persoane cu dizabilități.

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail