Astăzi, 20 octombrie, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfântului Mucenic Artemie

Sfântul Artemie a fost duce al Alexandriei în vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337). El și-a întărit credința în Hristos după ce a văzut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va ieși biruitor în lupta cu Maxențiu.

După moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron împăratul Iulian Apostatul (361-363). În timpul acestuia au fost persecutați mulți creștini. Artemie, privind la chinurile sfinților și auzind cum era hulit Hristos, i-a spus lui Iulian: „Pentru ce, o, împărate, chinuiești fără omenie pe bărbații cei nevinovați și sfinții lui Dumnezeu și îi silești să se depărteze de la dreapta credință?” Iulian, plin de mânie la auzul acestor cuvinte, a poruncit să fie torturat. Îngerul Domnului I s-a arătat în temniță, l-a întărit în răbdarea chinurilor și i-a adus vindecare de răni în chip minunat.

Împăratul a poruncit tăietorilor de piatră să despice o piatră mare și să-l pună pe Artemie spre chinuri între cele două bucăți. După o zi și o noapte petrecute între cele două pietre, Iulian a poruncit ca Artemie să fie scos. Minune. Deși avea fața turtită, ochii căzuți, pentru că era strâns ca o scândură, putea să umble și să vorbească. A trecut la cele veșnice prin tăierea capului, în anul 362.

. .

Tot astăzi, facem pomenirea: Sfinților Mucenici Evor și Evnoi; Sfintei Cuvioase Matroana din Hios; Sfântului Cuvios Gherasim cel Nou; Sfinților Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor și Antonin;  Sfintei Mucenițe Manato, fecioara.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail