Avocatul Contribuabilului

În situația în care contribuabilii sunt supuși unei inspecții fiscale, aceștia trebuie să se situeze într-un raport de egalitate cu organele fiscal, anunță Avocatul Contribuabilului.

Organul fiscal va înștiința contribuabilii că urmează să fie supuși unei inspecții fiscale printr-un aviz. Acesta este trimis contribuabililor mici cu 15 zile înainte de inspecție, iar firmelor mari cu 30 de zile înainte. Este important de reținut că firmele au dreptul să solicite amânarea inspecției fiscale, însă pot face acest lucru doar o singură dată.

În plus, nu este recomandat ca firmele să aștepte discuția finală cu inspectorii pentru a clarifica diverse aspecte, pentru că ar putea fi prea tarziu, ci  trebuie să existe un dialog pe tot parcursul inspecției fiscale.

Drepturile și obligațiile fiecărei părți în timpul inspecției fiscale

Potrivit Codului de Procedură Fiscală, contribuabilii trebuie să le asigure inspectorilor un spațiu adecvat unde să-și poată desfășura activitatea și să păstreze în siguranță documentele, iar inspecția se poate desfășura doar în timpul orelor de muncă.

În plus, pe durata inspecției, contribuabilii sunt obligați să colaboreze cu inspectorii fiscali, dar au și dreptul de a fi informați de către echipa de control despre cum decurge aceasta. De asemenea, cei verificați au dreptul să se împotrivească reverificarii unei perioade care a făcut deja obiectul unei inspecții fiscale. Reverificarea se face doar prin decizia conducătorului autoritații fiscale, în situația când apar elemente noi ce nu au fost cunoscute primei echipei de inspecție.

Avocatul contribuabilului le recomandă contribuabililor: să nu se grăbească să raspundă și să nu scrie mai mult decât este necesar; să folosească un limbaj clar, concis și la obiect, fără a face referință la elemente care nu au legatură cu subiectul;  înainte să înmâneze echipei de inspecție răspunsurile, să le confirme conținutul cu avocatul sau consultantul fiscal, deoarece o exprimare nefericită poate genera mari complicații.

În plus, contribuabilul trebuie să verifice dacă inspectorul deține: legitimația de verificare fiscală, care atestă împuternicirea specială a titularului în fața contribuabilului; aceasta este nominală, netransmisibilă și trebuie semnată de președintele ANAF; ordin de serviciu semnat de conducătorul structurii cu atribuții de verificare fiscală, fără de care legitimația nu este valabilă

www.coltuc.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail