Angajaţii Prefecturii Covasna au purtat ieri, la serviciu, ii tradiţionale româneşti, marcând în acest fel Ziua universală a iei.

Iniţiativa a aparţinut prefectului Marius Popica, care a declarat pentru AGERPRES că a dorit, împreună cu colegii săi, să aducă în acest fel, un omagiu portului popular românesc. El a menţionat că este o mândrie, dar şi o datorie de a păstra şi perpetua portul, obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti, subliniind necesitatea promovării valorilor autentice.

„Consider că cel mai frumos mod de a ne păstra integritatea naţională este de a ne mândri cu tradiţiile, de a ne respecta portul popular şi datinile. (…) Ziua iei este o ocazie foarte bună pentru ca noi, Prefectura, să fim primii care să arătăm lumii că putem să fim buni români şi buni păstrători de tradiţii fără să deranjăm pe nimeni şi să ne bucurăm prin ceea ce avem noi mai bun şi mai frumos (…) Consider că suntem înconjuraţi în ultima perioadă de foarte multe falsuri şi multe lucruri urâte, că dăm prea multă importanţă florilor de plastic şi prea puţină florilor naturale. Sunt atâtea lucruri frumoase lângă noi şi am uitat să ne uităm la ele, să ne bucurăm şi să le punem în valoare. Să ne uităm cât de frumoasă este o femeie, o domnişoară sau o fetiţă îmbrăcată în costum naţional sau în ie (…) E bine să marcăm aşa cum se cuvine această zi şi să-i dăm importanţa necesară”, a spus Marius Popica.

Prefectul a menţionat că în anumite zone ale judeţului se mai păstrează obiceiurile strămoşeşti şi a făcut un apel către cetăţeni să participe la sărbătoarea Sântiliei care va avea loc pe 27 iulie la Voineşti, în apropierea staţiunii Covasna.

„Eu vin din zona Covasnei unde am moştenit tradiţiile de la părinţi şi am încercat să le păstrăm şi să le ducem mai departe (…) De Sântilie se prezintă datinile străvechi ale nunţii tradiţionale din zonă şi participă multă lume din judeţ, din ţară şi străinătate. În ultimii 2-3 ani localnicii şi-au făcut un obicei să vină îmbrăcaţi în costume naţionale şi arată atât de frumos, sunt atât de mândri (…) Lucrurile astea simple şi frumoase ar trebui să le promovăm în continuare cât mai mult şi susţin acest lucru cu toată convingerea”, a mai spus prefectul Marius Popica.

Ziua universală a iei a fost promovată în judeţul Covasna şi printr-un concurs de fotografii organizat de Instituţia Prefectului, sub genericul „Arată-ţi mândria. Fă poze cu ia’. Aproape 50 de persoane îmbrăcate în ii au postat fotografii pe pagina de facebook a Prefecturii, urmând ca cea mai apreciată, deci cea care va obţine cele mai multe voturi, să fie premiată cu un sejur la un hotel de patru stele din staţiunea Covasna.

Ziua universală a iei a fost sărbătorită pentru prima dată anul trecut, de Sânziene, la iniţiativa comunităţii on-line „La Blouse Roumaine”, cu scopul de a promova tradiţia, cultura şi creativitatea românească.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail