Liceenii din trupa Minicinis din Covasna a fost invitată la Festivalul de Teatru din Ploiești.  Echipa de tineri actori a reușit să aducă două premii acasă: Premiul I pentru actorie și Premiul Special  pentru scenografie. 

 „O muncă susținută, făcută cu pasiune dă roade dulci”

Povestea echipei covăsnene a început în toamna anului 2013. Actorului Mihai Costache, un tânăr  actor talentat din București a venit în Covasna și a propus spectacolul „Moftangiii”, un colaj din creația mereu actuală a lui I.L. Caragial. Echipa s-a format în câteva clipe, tocmai la timp pentru a participa în cadrul a două proiecte culturale ale Asociației Cultural-Creștine „Justinian Teculescu” din localitate: „Promovarea talentelor locale” și „Învățăm să fim artiști”. Asftel, treptat, niște adolescenți rebeli, aflați la vârsta căutărilor, cu temperamente diferite, dar cu sete de afirmare firească s-au transformat  în actori autentici.

Trupa de mici artiști e alcătuită din: Bianca Popa, Cristina Bularca, Andreea Drăghici, Ana-Maria Florea, Sabina Muruianu, Lorena Pasrcaru, Teodora Șerban, Ioana Uță, Horia Polhac, Sebastian Călărețu, Alexandru Posea (clasa a X-a), Octavian Olărescu (clasa a XI-a) de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”, Covasna, Adelina Verdeș (clasa a VIII-a) Șc. Gimnazială „Avram Iancu” Covasna și Georgiana Zăvoianu, absolventă a liceului covăsnean.

De la primii pași până la Premiul Special pentru Scenografie

Primul spectacol a avut loc  în Covasna, la Centrul Cultural, în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Române. Trupa a participat apoi la două festivaluri din capitală. Membrii Minicinis și-au demonstrat talentul prima dată la Festivalul Național de Teatru pentru liceeni „Jos pălăria!”, care a avut loc în perioada 9-11 mai 2014, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București. Acolo echipa a câștigat Marele Premiu.  Cel de-al doilea eveniment din capitală a fost Festivalul Național de Arte pentru liceeni „Florian Pittiș”, Ediția a VII-a. Festivalul a avut loc la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, iar echipa covăsneană a primit Premiul Special.  Eleva Ioana Uță a fost remarcată în mod special și a primit un premiu pentru interpretare.

Echipa Minicinis  a fost una din cele 13 trupe de actori care s-au prezentat la Festivalul de Teatru pentru elevi și studenți  din Ploiești. Pe lângă o echipă locală au mai venit elevi și studenți din București, Roman, Piatra-Neamț și Covasna.  Echipa Minicinis s-a urcat pe scenă sâmbătă, 7 iunie a.c., la ora 18:00. Erau penultima trupă participantă. Din rațiuni impuse de organizatori, au fost selectate 30 de minute din spectacolul pregătit, care dura o oră. Membrii trupei s-au adaptat la schimbările impuse de scenă, iar spectacolul a decurs fără probleme.  Echipa din Roman a fost una dintre grupurile remarcante datorită participării lor de-a lungul a patru ediții succesive. Și trupa de la IATC Ploiești s-a evidențiat  cu o montare foarte bună a piesei lui Matei Vișniec „Richard al III-lea se reia”.

Până la anunțarea rezultatelor, toți tinerii au dansat pe scenă, pe muzică rock, în afară de Octavian, care din superstiție, nu s-a mișcat de pe scaun. La sfârșit explozia : Premiul I a fost accordat trupei Minicinis din Covasna! Juriul a premiat tinerii covăsneni și cu distincția Specială pentru scenografie.

Ce urmează? Poate Festivalul de la Bacău, în iulie și în august precis- Festivalul de la Alexandria.

Prof. Doina Ungurean

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail