Astăzi, 3 februarie, în calendarul orthodox se face  pomenirea sfântului şi dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu şi a proorociţei Ana.

Din porunca lui Ptolomeu, regele Egiptului,Vechiul Testament a fost tradus din limba ebraică în limba greacă, de către 70 de înţelepţi din Israel. Între aceştia s-a numărat şi Simeon. Când a ajuns la cuvintele profetului Isaia: „Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu“, s-a îndoit, gândind că nu este cu putinţă ca o fecioară să poată naşte şi, luând cuţitul, a voit să şteargă aceste cuvinte. Dar îngerul Domnului l-a oprit şi i-a zis: „Nu fi necredincios nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul“. Dând crezare cuvintelor îngereşti, Simeon a aşteptat venirea lui Hristos în lume. La 40 de zile după naştere, Pruncul Iisus a fost adus la templu din Ierusalim de Fecioara Maria şi Dreptul Iosif, după obiceiul Legii vechi. Atunci 

 

Sfântul Simeon, îndemnat de Duhul Sfânt, a luat în mâini pe Domnul şi a zis: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta”. El a proorocit despre patima lui Hristos şi despre răstignirea Lui, spunând că va trece prin sufletul Născătoarei de Dumnezeu sabia mâhnirii şi a necazului, când va vedea pe Fiul său rastignit pe Cruce. Tradiţia spune ca Simeon a murit la vârsta de 360 de ani.

Iar Ana proorociţa era fata lui Fanuil, din neamul lui Aşer. După ce a locuit cu bărbatul ei şapte ani, acela săvârşindu-se prin moarte, ea a rămas la Templu toată viaţa ei, zăbovind cu rugăciunea şi cu postul. Ţinând acest fel de viaţă în chip neobosit, ea s-a învrednicit a vedea pe Domnul, când a fost dus la Templu, la patruzeci de zile de la naşterea Sa în trup, de preasfânta Lui Maică şi de dreptul Iosif. Şi mulţumind lui Dumnezeu, Ana a proorocit despre Dânsul, către toţi cei ce se aflau în Templu: Acest prunc este Domnul, Cel ce a întărit cerul şi pământul; Acesta este Hristos, despre Care au proorocit toţi proorocii. Deci, făcându-se acestora astăzi pomenire, însemnăm  şi propovăduim pogorârea şi iubirea de oameni pe care a făcut-o pentru noi Dumnezeu.

Prof. Vasile Antonie Tămaș-Delavâlcele

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail