Asociaţia Crescătorilor de ovine din Covasna a organizat, cu ocazia Sântiliei din Valea Zânelor, a cincea ediţie a expoziţiei de  oi şi capre la care  au participat  22 de crescători de animale din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov,  ce au expus în jur de 70 de capetete de animale de rasă.

Acestea au atras privirea şi interesul atât al adulţilor  cât şi a copiilor care nu s-au sfiit să le hrănească cu paie din baloţii care se aflau lângă staulul în care stăteau, să fie admirate de către vizitatori.

Bun cunoscător al asociaţiilor de animale din judeţul  nostru,  directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Marius Popica, ne-a spus că la Covasna este centrul rasei de oi Ţigaie, varietatea ruginie, rasă tradiţională specifică zonei noastre. Potrivit acestuia, toate oile din această rasă sunt înregistrare în registrul genealogic de la Covasna. Marius Popica a menţionat că  Asociaţia crescătorilor de ovine din Covasna este una dintre cele mai bine organizate  asociaţii de profil din ţară, ce are 1208 membri, cu un efectiv de peste 250.000 capete de oi.

În acest an, la expoziţia de la Covasna au putut fi admiraţi şi  câini din rasa Ciobănesc Mioritic, Ciobănesc Bucovinean şi Ciobănesc Carpatin, precum şi un măgăruş ce a fost adus de mocani, şi care i-a plimbat pe cei mici prin Valea Zânelor, sau a stat  cuminte  alături de vizitatorii ce au dorit să se pozeze împreună cu acesta.

Marius Popica ne-a dezvăluit faptul că pentru anul viitor  se pregăteşte  o expoziţie naţională ce se va desfăşura la Covasna, la care vor fi invitaţi crescători de oi din toată ţara.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail