Elevii din judeţul Covasna nu au mai primit bani de navetă de aproape şapte luni, iar restanţele depăşesc 2,2 milioane de lei.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că un număr de 2240 de liceeni din mediul rural fac zilnic naveta la şcoală, iar ultimele plăţi s-au decontat în luna decembrie anul trecut, pentru lunile octombrie şi parţial noiembrie.

Şefa Inspectoratului, Keresztely Irma a menţionat că anul acesta Ministerul Educaţiei nu a alocat fonduri pentru plata navetei, iar suma restantă pe ultimele şapte luni depăşeşte 2,2 milioane de lei. Aceasta a mai spus că s-au făcut demersuri pe lângă Minister pentru decontarea eşalonată a sumelor, dacă nu există posibilitatea achitării integrale a acestora. De asemenea, a subliniat că în ultimii cinci ani valoarea abonamentelor de călătorie s-a triplat, firmele de transport invocând creşterea costului carburanţilor şi a mentenanţei autovehiculelor. Totodată, a punctat faptul că tarifele de transport diferă nu doar de la un judeţ la altul, ci şi în interiorul acestora, de la o zonă la alta.

Şefa Inspectoratului a admis că pentru multe familii din mediul rural plata navetei reprezintă o problemă, dar, potrivit acesteia, până acum în judeţul Covasna nu s-a înregistrat creşteri alarmante ale absenteismului sau abandonului şcolar pe fondul nedecontarii transportului.

Elevi de la mai multe licee din judeţul Covasna au intrat ieri în grevă japoneză în semn de protest faţă de nedecontarea abonamentelor de navetă. Protestul a fost iniţiat de Asociaţia Tinerilor Maghiari din judeţul Covasna (EMI) şi se va derula pe parcursul întregii săptămâni. Potrivit conducerii EMI la această acţiune au participat aproape 2000 de elevi de la 15 licee din oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Baraolt, care au venit la şcoală cu banderole albe.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail