În perioada 11-13 februarie a avut loc, la București, inaugurarea Anului European al Cetățenilor și a noii rețele a Centrelor Europe Direct România, eveniment care a fost deschis de Nicolae Idu, şeful reprezentanței Comisiei Europene în România și de Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei  în România. La  acest important eveniment au luat parte şi doi reprezenţi ai Centrului de Informare Europe Direct din Sf. Gheorghe.

În 2013, cu un an înainte de desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, se împlinesc 20 de ani de la introducerea cetățeniei europene, prin Tratatul de la Maastrich. Drept urmare, obiectivul acestui an constă într-o mai bună informare a cetățenilor despre drepturile lor, centrele de informare Europe Direct având rolul de a duce la îndeplinirea acestui obiectiv. Cele 31 de centre din noua generație a rețelei, printre care se numără şi Centrul de Informare Europe Direct, din cadrul Consiliului Județean Covasna, vor fi cele care vor asigura legătura dintre cetățeni și UE, în perioada 2013-2017.

Într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre se arată că mesajul cheie al acestei conferințe a fost formulat de către comisarul european Dacian Cioloș, care a spus că „Europa trebuie să se reinventeze”. Însă, potrivit înaltului oficial european,  pentru acest lucru este  nevoie de o atitudine creatoare a cetățenilor și de o construcție veritabilă, de jos în sus.

La rîndul său, eurodeputatul  liberal, Renate Weber, a subliniat faptul că, deși legal drepturile ne sunt date, în realitate trebuie să ne batem pentru acestea, în timp ce Iuliu Winkler, eurodeputat din partea Grupului Partidului Popular Euprecum ropean, i-a îndemnat pe toţi cetățenii țării noastre să fie îndeajuns de curajoși pentru a contribui și a avea un cuvânt de spus în problemele europene.

În cea de-a doua jumătate a conferinței reprezentanții sferei civile și a culturii românești, printre aceştia numărându-se Matei Vișniec – scriitor și jurnalist, Cristian Mungiu – regizor, Csibi Magor – director al WWF România, Sandra Pralong Budiș – președinte al Fundației Synergetica și Oana Popa, fost ambasador al României în Croația și profesor în cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj, au vorbit despre provocările cetățeniei europene.

În urma acestor discuții s-au putut trage următoarele concluzii: cetățenii europeni sunt uniți, în primul rând prin cultură; să fim cetățeni și nu doar consumatori; să fim cetățeni români activi, în primul rând, și pe urmă cetățeni europeni; să nu lăsăm doar să ni se vorbească despre cetățeni, ci să arătăm că suntem și că avem curajul să ne cerem drepturile.

Centrul de Informare Europe Direct, din cadrul Consiliului Județean Covasna,,al cărui sediu se află în centrul municipiului Sf. Gheorghe, în clădire Bazarului, îi îndeamnă pe toţi locuitorii județului nostru să își exercite drepturile pe care le au în calitate de cetăţeni europeni și să se adreseze cu încredere angajaţilor centrului, dacă au nelămuriri sau întrebări legate de acest subiect. Persoanele interesate sunt aşteptate la sediul Centrului, de luni până joi, între orele 8.00 – 16.00, iar vineri de la 8.00 -14.00, sau pot adresa întrebări la nr. de telefon: 0267-313335, sau la adresa de email a centrului: [email protected]. (M.D.C.)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail