Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu a somat conducerea filialei locale Baraolt a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) să înlăture drapelul maghiar de pe sediul organizaţiei.

Nemes Elod, preşedintele PPMT Covasna

Dumitru Marinescu a declarat ieri, pentru AGERPRES, că a demarat un control în judeţ în scopul verificării modului în care sunt respectate prevederile legale privind însemnele naţionale, în principal modul în care sunt arborate drapelele.

Marinescu a menţionat că la sediul PPMT din Baraolt o fost identificat un steag în culorile roşu, alb şi verde şi a cerut înlăturarea lui, pentru că, potrivit legii, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale.

Prefectul a subliniat că deocamdată a trimis doar o somaţie, dar dacă reprezentanţii PPMT nu se vor conforma atunci vor suporta rigorile legii, urmând sa fie amendaţi.

Preşedintele PPMT Covasna, Nemes Elod, a declarat că steagul de pe sediul din Baraolt nu este cel al Ungariei, ci al maghiarilor de pretutindeni, diferenţa constând în faptul că pe acesta din urmă apare o stemă a Ungariei vechi. Nemes Elod a mai spus că steagul nu va fi înlăturat şi, dacă va fi necesar, atunci va apela la instanţa de judecată pentru a tranşa această dispută.

„Nu este vorba despre steagul Ungariei, ci despre un simbol vechi al maghiarilor de pretutindeni (…) Este greu de înţeles cum e posibil ca în această ţară în care trăiesc peste un milion de maghiari să nu ne putem folosi liber simbolurile. Şi noi plătim taxe şi impozite şi vrem să avem drepturi egale cu ceilalţi cetăţeni”, a declarat ieri, Nemes Elod, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a făcut un apel către membrii comunităţii maghiare să arboreze simbolurile proprii pe locuinţe, spunând că acestea nu vor putea fi îndepărtate de autorităţile statului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail