Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Covasna sărbătoreşte mâine, 1 februarie, un an de la operaţionalizarea oficială a acestui serviciu,  un an în care personalul a fost permanent la datorie, 24 de ore din 24 şi a intervenit cu profesionalism şi promptitudine pentru salvarea celor aflaţi la nevoie.

Într-un comunicat transmis către redacţia noastră se precizează că acest serviciu este destinat tuturor urgenţelor care pun în pe­ricol viaţa cetăţeanului, de la accidentele rutiere la infarcte miocardice, stopuri car­diorespiratorii, toate putând  fi rezolvate de echipajul SMURD prin dotarea şi pregătirea echipajului.

Judeţul Covasna s-a numărat printre ulti­mele şase judeţe din ţară în care a luat fiinţă SMURD-ul, acesta fiind dotat cu trei  ambu­lanţe  primite de  la Ministerul Sănătăţii, la sfârşitul anului 2011. În perioada 2013-2014 este prevazută achiziţionarea a două ambulanţe de prim ajutor tip “B2”, ce vor fi repartizate Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe şi Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului  pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” Covasna, Marius Tolvaj, de la înfiinţare şi până în prezent, numărul intervenţiilor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a ajuns la 2.181, din care 1.245 (cca. 3,4 cazuri/zi) efectuate de SMURD Sfântu Gheorghe, 673 (cca. 1,8 cazuri/zi) la care a intervenit SMURD Târgu Secuiesc şi-un număr de  263 (aprox. 1caz/zi) efectuate de  SMURD Întorsura Buzăului.

În cadrul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Covasna  îşi desfăşoară activitatea 36 de paramedici din cadrul ISU, aceştia fiind repartizaţi în mod egal, câte 12,  pe fiecare dintre cele 3 sub­unităţi. Aceştia sunt absolvenţi ai cursului de pregătire în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare, curs susţinut în cadrul centrelor de formare naţionale, regionale şi locale din structura Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Paramedicii covăsneni cooperează cu Spitalul Judeţean  “Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe – Unitatea de Primiri Urgenţe, unde se continuă tratamentul pe care victimele, pacienţii îl primesc în afara spitalului.

Intervenţia concomitentă a echipajului medical şi a celui de descarcerare la accidentele rutiere sau alte intervenţii cu victime încarcerate scade mult timpul de evacuare a victimelor şi, respectiv, timpul în care acestea pot beneficia de prim ajutor medical.

Paramedicii covăsneni sunt mesagerii speranţei

Plt. Bacso Gyula

Plt. Bacso Gyula, paramedic şi comandant de echipaj pe ambulanţa de prim ajutor a Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe, este unul  dintre salvatorii covăsneni care, în ciuda tinereţii sale,  vorbeşte cu detaşare de meseria pe care oare.

„Prima mea persoană salvată a fost o femeie de aproximativ 40 de ani. Era la centrul de dializă din oraş în stop cardio­respirator. Am început manevrele de re­suscitare. Compresii toracice, ventilaţii cu balon şi mască, şocuri electrice aplicate cu defibrilatorul. A durat cam 4-5 minute, iar semnele vitale au revenit.  A început să-i bată inima. Aşa că, a fost dusă de urgenţă la spital. În viaţă! Chiar acum câteva luni am văzut-o pe această doamnă pe stradă” spune Gyula. Potrivit acestuia, într-o tură de serviciu obişnuită, echipajul său  intervine la 3-5 cazuri, dar au avut şi zile cu 9 cazuri. Cele mai frecvente situaţii sunt leşinurile şi problemele cardiace.

„De fiecare dată când salvezi un om, eşti foarte fericit. E nemaipomenit când ştii că în mâinile tale a stat  viaţa unui om. Asta e cea mai mare mulţumire!” conchide, cu modes­tie, Bacso Gyula, al cărui echipaj a  salvat, prin manevre de resusucitare, zeci de persoane – copii, tineri şi bătrâni- aflaţi cu un picior pe lumea cealaltă.

La mulţi ani!

Col. Gyorgy Alfons

La împlinirea unui an de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a judeţului Covasna, colonelul Gyorgy Alfons Gheorghe, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihai Viteazul” al judeţului Covasna adresează personalului S.M.U.R.D. mulţumiri pentru eforturile depuse în cadrul serviciului, în folosul celor aflaţi la nevoie.

Ziua Porţilor Deschise

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna din Sfântu Gheorghe  se organizează mâine,  între orele 12.30 – 14.00,  “Ziua portilor deschise”, la care sunt aşteptaţi , cu mic cu mare, locuitorii judeţului Covasna. Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna a precizat că în cadrul acestor manifestări se vor desfăşura exerciţii şi aplicaţii demonstrative, iar echipajele SMURD vor prezenta practic modul de acordare a primului ajutor. (M.D.C.)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail