Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna, împreună cu procurorii din cadrul DIICOT, au destructurat un grup infracţional organizat, format din nouă persoane din judeţul Harghita, care, prin deturnare de mărfuri, au cauzat un prejudiciu total de peste 1,2 milioane de euro mai multor societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat de presă remis ieri AGERPRES, de Serviciul de Combatere a Criminalităţii, gruparea infracţională a fost iniţiată în toamna anului 2009 de un cetăţean maghiar, rezident în România, care, prin utilizarea unui document de identitate fals  a preluat o societate comercială cu profil de transport internaţional de mărfuri, cu sediul social în municipiul Sfântu Gheorghe. Sub aceeaşi identitate falsă, liderul grupării a închiriat mijloace de transport şi spaţii comerciale în diferite zone ale ţării, apoi a găsit pe site-ul „Bursa de transport” Bucureşti mărfuri ce aveau ca destinaţie diferite societăţi din Anglia, Franţa, Germania, Spania şi Italia. În perioada 22-30 ianuarie 2010, folosind acte de identitate false, gruparea a preluat un număr de opt transporturi cu diferite mărfuri care nu au mai ajuns niciodată la destinaţie, ci în depozitele închiriate, de unde au fost vândute apoi pe piaţa neagră.

Activitatea infracţională a grupării a continuat şi în anul 2011, însă de această dată folosind drept paravan o societate cu acelaşi profil din Ungaria. În luna februarie 2011, prin acelaşi mod de operare, membrii grupării au efectuat un număr de şapte transporturi cu diferite mărfuri care au fost încărcate în mai multe TIR-uri înmatriculate în Ungaria, iar apoi deturnate de la destinaţia iniţială.

Prejudiciul cauzat ca urmare a activităţilor ilicite se ridică la peste 1,2 milioane de euro din care s-a recuperat parţial prin intervenţia organelor judiciare. Cele nouă persoane implicate în acest caz sunt cercetate în stare de libertate.

La rezolvarea cazului şi-au adus contribuţia şi ofiţeri de poliţie din Braşov, Bucureşti, Timişoara şi Harghita, precum şi lucrători din cadrul SRI.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail