Doar 140 de absolvenţi de liceu din judeţul Covasna care au susţinut bacalaureatul în sesiunea din toamnă au reuşit să promoveze examenele, respectiv un procent de 16,91%.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, la cea de-a doua sesiune s-au înscris 1.043 de absolvenţi de liceu, dintre care 215 nu s-au mai prezentat. În urma susţinerii examenelor, 688 de candidaţi nu au promovat, unul dintre aceştia fiind eliminat pentru tentativă de fraudă. Procentul de promovabilitate la sesiunea din toamnă este mai mic cu peste 1% faţă de anul trecut. În vară, rata de promovabilitate la bacalaureat a fost de 34% după rezolvarea contestaţiilor, procent catalogat la acea vreme drept ‘dezastruos’ de către conducerea Inspectoratului Şcolar.

Şefa Inspectoratului, Keresztely Irma, a declarat că liceele tehnologice au fost cele care au tras în jos media la bacalaureat a judeţului. Ea a adăugat că cei mai mulţi candidaţi au avut probleme nu cu limba română, ci cu matematica.

Keresztely Irma a afirmat că eşecul de la bacalaureat este generat, în egală măsură, de elevi, de profesori, de directorii de şcoli, de părinţi şi de întregul sistem de învăţământ care trebuie reformat.

„Cu fiecare nouă generaţie constatăm un dezinteres tot mai mare faţă de învăţătură (…) Elevii nu au un scop în viaţă, le lipseşte o reală consiliere şi orientare spre o carieră, spre viaţă, sunt complet debusolaţi (…) Iar programa şcolară nu favorizează învăţătura. Ce se învaţă acum în şcoală nu le serveşte absolut la nimic (…) Rezultatele la bacalaureat sunt catastrofale, dar cel puţin relevă nivelul real al competenţelor elevilor”, a conchis Keresztely Irma.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail