Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, instituită prin Legea 168/2017, este sărbătorită, la nivel naţional, anual, la 10 octombrie.

La 10 octombrie 2023, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) sărbătoreşte cea de-a şaptea ediţie a Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti prin organizarea de târguri şi evenimente, la nivel naţional.

Această zi va fi celebrată şi în Bucureşti, în curtea MADR, cu sprijinul Asociaţiei „Produs de Cluj” şi al producătorilor români, în perioada 9-11 octombrie 2023, între orele 8:00-18:00, printr-o expoziţie cu vânzare de produse agroalimentare româneşti, potrivit site-ului oficial al ministerului, https://www.madr.ro/.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene, produse atestate tradiţional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, precum Indicaţie Geografică Protejată (IGP) sau Specialitate Tradiţională Garantată (STG), produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri.

Ca în fiecare an, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti este marcată în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

Iniţiatorii acestei propuneri, mai mulţi deputaţi PSD şi un senator ALDE, au arătat în expunerea de motive că prin instituirea acestei zile se doreşte încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru cei ce deţin spaţii de vânzare (comercianţi), producătorul urmând să prezinte, cu prilejul acestei zile, produse autohtone de calitate. Se are în vedere, totodată, şi îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone şi de produse tradiţionale, conform https://www.cdep.ro/.

La 2 mai 2017, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat propunerea legislativă privind instituirea Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, la 13 iunie 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat la 11 iulie 2017 decretul pentru promulgarea Legii 168/2017 privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 iulie 2017, potrivit https://www.cdep.ro/.

Potrivit acestei legii, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de persoane fizice şi juridice. Se pot organiza programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului. Totodată, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor mai sus menţionate, autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri prin bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. Articolul 2 al legii stipulează faptul că „prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail