Clopoțelul a anunțat, luni, 11 septembrie, deschiderea anului școlar 2023-2024, pentru 557 elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, Sfântu Gheorghe și pentru preșcolarii celor 13 grupe ale Grădiniței arondate, Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio”.
Pregătirile pentru eveniment au început cu zile bune în urmă. Clasele și grupele au fost decorate cu materiale atent alese și care să îi atragă pe copii și să le capteze atenția și curiozitatea.
Luni, 11 septembrie 2023, a sosit și momentul reîntâlnirii dascălilor cu elevii și preșcolarii, dar și al primei întâlniri cu „bobocii” claselor pregătitoare și ai grupelor micio.
Emoționați, elevii celor trei clase pregătitoare – secția română, tradițional, coordonată de prof. înv. primar Benedek Judit, secția maghiară, învățământ tradițional, coordonată de prof. înv. primar Pál Rozália și clasa „Waldorf”, coordonată de prof. înv. primar Konát Eszter- s-au aliniat în curtea școlii, după ce și-au auzit numele, aplaudați de părinți, bunici, invitați cuprinși, la rândul lor de emoție. Emoționați au fost și elevii claselor a VIII-a, pentru care acest an școlar va marca trecerea lor într-o altă etapă a dezvoltării și a parcursului educațional.
„Copiii dumneavoastră sunt și copiii noștri! (…) Pentru noi, fiecare elev reprezintă o personalitate în devenire, a cărei evoluție o monitorizăm în permanență!”
Directorul instituției, prof. Szőcs Emese a transmis tuturor celor prezenți gânduri bune, încurajând elevii și părinții să îi considere pe învățători și profesori parteneri în derularea procesului educațional, membri ai unei echipe solide care militează pentru formarea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. Directorul adjunct, prof. Maria Dobrean le-a transmis, printre altele, elevilor, să își hrănească mereu dorința de a învăța și să nu se teamă de eșec, acesta fiind un aspect natural al procesului de învățare.
„În plan simbolic, septembrie, devine inevitabil sinonimul ideii de educație și început de școală. E o zi deosebită, deoarece suntem aici pentru a celebra începutul anului școlar 2023-2024. Pentru unii dintre voi, acesta marchează primul pas în curtea școlii, iar pentru alții este începutul unei noi aventuri (…). Noi, dascălii, suntem pregătiți să vă punem la dispoziție priceperea, cunoștințele și timpul nostru, pentru a vă ajuta să reușiți. Pentru noi, fiecare elev reprezintă o personalitate în devenire, a cărei evoluție o monitorizăm în permanență (…). dragi elevi, educația este una dintre cele mai puternice forțe care pot schimba viețile voastre și societatea în care trăim. Este un dar pe care îl primim și o responsabilitate pe care o purtăm cu toții; (…) educația este cheia către oportunități nelimitate, este lumina care ghidează întunericul, necunoscutul, dar pentru a profita la maximum de această oportunitate, trebuie să aveți încredere în voi înșivă și să aveți dorința de a învăța mereu. (…) Întrebați, cercetați și descoperiți! Nu vă fie teamă de eșecuri, pentru că ele sunt o parte naturală a procesului de învățare! (…) Dragi părinți, (…) nu uitați: copiii dumneavoastră sunt și copiii noștri! Vă invităm să colaborați strâns cu noi, pentru a le oferi copiilor sprijinul de care au nevoie pentru a reuși!”- a declarat directorul adjunct Maria Dobrean.
„Educația copiilor noștri este rezultatul efortului conjugat al familiei și școlii!”
Din partea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna a fost prezentă la eveniment doamna școlar prof. Tankó Viorica, subliniind rolul educației, al școlii și al familiei
„Dragi elevi, dincolo de momentul festiv și de bucuria reîntâlnirii cu prietenii și cu dascălii voștri, începutul unui nou an școlar înseamnă o nouă treaptă a cunoașterii, pentru că învățătura este mijlocul prin care vă puteți împlini social și profesional. Mă adresez și eu, bineînțeles, celor mai mici: voi ați venit astăzi pentru prima dată la școală. Vă doresc să găsiți aici o lume de poveste, să învățați multe lucruri interesante, care să vă placă, să vă faceți prieteni noi, să vă întoarceți în fiecare zi acasă cu multe lucruri de povestit părinților și bunicilor voștri. Dragi părinți, educația tinerei generații este un demers migălos, care nu este posibil fără sprijinul dumneavoastră! Preocupați de grijile materiale, care, este adevărat, ne copleșesc de multe ori, nu trebuie să uităm că educația copiilor noștri este rezultatul efortului conjugat al familiei și școlii. Perioada de formare și modelare a lor începe în familie și se consolidează, ulterior, în mod organizat, la școală. În plus, familia trebuie să asigure acel climat de afecțiune și echilibru de care copilul are nevoie pentru a crește frumos. Cu toții, copii și părinți, dascăli și educatori și mai departe, forurile cu responsabilități în acest domeniu, avem datoria ca în ciuda greutăților care se ivesc de-a lungul timpului, să ne îndeplinim misiunea. Nu este ușor! Fiecare an școlar vine cu noi schimbări și provocări și nici acesta nu face excepție, dar efortul va fi răsplătit de rezultate! Noi generații de copii și tineri pregătiți pentru examenele vieții! Personal, cred cu tărie că împreună, în școlile noastre, în familiile noastre, putem să depășim greutățile, prin ceea ce depinde de fiecare dintre noi: dăruire, empatie, responsabilitate, flexibilitate, deschidere față de ceea ce este nou (…)”- a declarat inspectorul școlar Tankó Viorica.
„Ajutați și încurajați copiii să se descopere pe ei înșiși și lumea din jurul lor și învățați-i să-și iubească patria, pentru că este cel mai bun loc din lume! (…) ”
Prezent la eveniment, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a transmis mesajul primarului municipiului, Árpád Antal, transmițând, printre altele:
„Părinții obișnuiau să spună că abia s-a născut copilul și acum, deja, merge la școală. Este o emoție și un fior interior să -i vezi azi pe micuții care pășesc, timid, cu ghiozdanele în spate. (…) Ceea ce îmi vine, de asemenea, mereu în minte, este că aceșți copii vor deveni profesori, medici, constructori, pompieri și inventatori, astronauți, actori și balerinii viitorului, societatea viitorului, așa cum i-am crescut noi: noi, în calitate de părinți și voi, în calitate de educatori. Avem o responsabilitate incredibilă, de a-i modela cu fiecare cuvânt și fiecare gând pe care îl transmitem. Depinde de noi ce gândesc și ce vor gândi ei despre lume, despre locul și rolul lor în ea, cât de mult își prețuiesc patria, familia și comunitatea, cât de multă curiozitate și cât de puternică este dorința de libertate din ei. (…) Ajutați și încurajați copiii să se descopere pe ei înșiși și lumea din jurul lor și învățați-i să-și iubească patria, pentru că este cel mai bun loc din lume! (…) ”.
Viceprimarul a transmis, de asemenea, în mesajul primarului, că programe destinate copiilor, lansate de municipalitate, continuă și în acest an:
„Dragi copii, știm că nu este ușor să te trezești devreme în fiecare dimineață, dar anul acesta vom încerca să vă ajutăm, din nou. Vă vom aștepta, în fiecare dimineață, în Pedibusz, pe 10 trasee din oraș, pentru a vă da un start bun în fiecare zi (…). Anul acesta, vom continua programul nostru prin care vă introducem în lumea sportului!”.
Evenimentul a continuat cu binecuvântarea rostită de preotul romano-catolic Ferencz Zsolt și a preotului ortodox Dorin Ciobanu. Acesta din urmă a subliniat, printre altele, rolul educației în viața copiilor, importanța creării unui parteneriat elev- părinte- dascăl și de a începe orice lucru, cu gândul la Dumnezeu și cu o rugăciune.
După festivitate, elevii, însoțiți de cadrele didactice, au mers în sălile de clasă, unde s-au bucurat, în continuare, de prima zi de școală din acest an școlar.
Școala Gimnazială „Nicolae Colan” a fost înființată în urmă cu 29 de ani, în 1994, iar din 2011, unității i-a fost arondată și Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio”.
Noul an școlar aduce cu sine și rezultate ale dezvoltării infrastructurii. Un nou corp de clădire a fost finalizat, acolo fiind găzduită biblioteca, o sală de festivități și nu numai, și urmează să fie dat în folosință, a transmis conducerea unității de învățământ.
Ana Ciorici (Costache) – https://colan.ro/