În județul Covasna, 80 de candidați cu drept de participare vor susține examenul pentru definitivare la 27 de discipline, a informat Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ). Proba scrisă are loc miercuri, 19 iulie 2023.
Proba se organizează în centrul de examen de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, începând cu ora 09:00. Accesul candidaţilor în centrul de examen și sălile de examen se face între orele 7:30 și 8:00, pe baza cărții de identitate sau a pașaportului. Durata redactării lucrării este de 4 ore, a informat IȘJ Covasna.
Rezultatele inițiale vor fi afișate în data de 25 iulie la centrul de examen și pe site-ul ISJ Covasna, www.isj.educv.ro.
Contestațiile se vor depune la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Covasna sau pot fi transmise prin fax la numărul 0267-351482 sau prin email la adresa [email protected], după programul următor: 25 iulie 2023, până la ora 20:00; 26 iulie 2023, până la ora 12:00
În contestație candidatul precizează următoarele informații: numele, inițiala tatălui și prenumele; codul numeric personal; denumirea centrului de examen și județul unde a susținut examenul; disciplina la care a susținut examenul; nota contestată
Contestația va fi însoțită de o copie după cartea de identitate/pașaport.
Rezultatele finale se afișează în data de 1 august 2023, a transmis IȘJ Covasna.
La nivel national, proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2023) se va desfășura miercuri, 19 iulie, în 42 de centre de examen.
„Au fost admiși pentru susținerea acestei probe peste 8.400 de candidați (dintr-un total de peste 8.900 de candidați înscriși), aflați în situația de a îndeplini cumulativ următoarele condiții: au efectuat un stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; dețin pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; au avut minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective, conform Ministerului Educației.
Potrivit aceleiași surse, nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori.
Maria Crețu-Graur