Liga cultural-creştină «Andrei Şaguna» din Sfântu Gheorghe, înfiinţată în urmă cu 20 de ani de un grup de intelectuali, a adresat o scrisoare deschisă Guvernului României prin care solicită sprijin pentru comunitatea românească din judeţele Covasna şi Harghita.

În scrisoare se arată că românii din cele două judeţe au nevoie de sprijinul statului pentru păstrarea şi afirmarea indentităţii naţionale, în condiţiile în care sunt minoritari din punct de vedere etnic, iar autorităţile locale aflate sub influenţa partidelor maghiare promovează autonomia şi separatismul pe criterii etnice.

Printre altele, conducerea Ligii solicită trecerea Teatrului românesc ‘Andrei Mureşanu’ din subordinea şi finanţarea Consiliului local Sfântu Gheorghe în cea a Ministerului Culturii, asigurarea finanţării din bugetul de stat a unor proiecte culturale româneşti care în mod discriminatoriu nu primesc finanţare din partea autorităţilor locale şi finanţarea unei publicaţii săptămânale româneşti în cele două judeţe sub egida Forumului Civic al Românilor.

Conducerea Ligii solicită, de asemenea, modificarea legislaţiei astfel încât să fie interzisă finanţarea din bani publici a manifestărilor cu caracter extremist ori neorevizionist, dar şi sancţionarea acestora, inclusiv pe cele ce vizează ridicarea unor monumente închinate unor personalităţi dovedite a fi de orientare fascistă, antiromânească ori antisemită.

În finalul scrisorii, conducerea Ligii arată că UDMR a obţinut majoritate absolută în aproape toate consiliile locale şi judeţene din Covasna şi Harghita la ultimele alegeri locale, prin urmare singura pârghie de păstrare a echilibrului este ca Guvernul să menţină în funcţii prefecţi competenţi, capabili să impună respectarea legilor statului român în teritoriu. De asemenea, Liga ‘Şaguna’ precizează că, în perspectiva reorganizării administrativ-teritoriale a României, susţine varianta transformării actualelor regiuni de dezvoltare economică în regiuni administrativ-teritoriale, cu menţinerea actualelor judeţe în subordine, dar cu competenţe limitate.

Aniversarea a două decenii de existenţă a Ligii cultural creştine ‘Andrei Şaguna’ a fost marcată la sfârşitul acestei săptămâni printr-o suită de manifestări ştiinţifice, cultural-artistice şi religioase, la care au participat istorici, sociologi, etnografi, arhivişti, profesori şi alţi specialişti care au studiat această zonă.

Preşedintele organizaţiei, preotul drd. Sebastian Pârvu a menţionat că Liga a contribuit la înfiinţarea unor instituţii identitare importante, printre care Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Muzeul Spiritualităţii Româneşti, Muzeul Carpaţilor Răsăriteni, Centrul ecleziastic de documentare ‘Mitropolit Nicolae Colan’, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi la canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail