Volumul ,,Zece ani cu ASTRA ieșană scris de prof. dr. Luminița CORNEA, membră în conducerea Depărțământului ASTRA Covasna-Harghita, a fost scris la îndemnul prof. Areta MOȘU, vicepreședinte al Asociațiunii ASTRA,  Președinte al Despărțământului „Mihail Kogălniceanu” Iași.

 

Timp de 10 ani, între 2010-2020, Luminița Cornea  a participat la cele mai importante evenimente, scriind cu bucurie despre trăirile sale sau ale celorlalți participanți, despre desfășurarea propriu-zisă a evenimentelor, publicându-le sporadic în presa ieșeană, adunându-le acum în prezentul volum.

Doamna Areta Moșu este o lumină călăuzitoare, care în timp a știut să-i adune pe toți astriștii români, de acasă și de dincolo de granițe, mai ales pe cei din Republica Moldova și Ucraina,  să lege adevărate punți de cultură între ei, să se cunoască și să le fie insuflat adevăratul spirit românesc întru păstrarea identității naționale. Pentru toate aceste merite deosebite în propășirea valorilor culturale românești, Academia Română îi acordă ,,Diploma Meritul Academic  de către acad. Ionel-Valentin Vlad, o recunoaștere a sprijinului constant acordat comunităților de români, un adevărat Ministru de Externe al ASTREI.

Între ASTRA Blaj și ASTRA Iași a existat mereu o strânsă legătură, liantul acestuia fiind ,,Eminescu“, prin evenimentele legate de  Itinerarul ,, Deniile Eminesciene” sau  prin Tabăra ,,Acasă la noi” – o adevărată sărbătoare de suflet, de adevărat românism, prin care mai tinerii basarabeni cunoşteau  mai bine istoria şi cultura Ţării mamă- ROMÂNIA.

În volumul de față sunt evocate  momente din activitatea Astrei ieșene astfel : 2010 – Durere de Nistru, amintiri de la linia frontului în Republica Moldova; Tabăra Internațională ASTRA de Arte Plastice ,,N.N.Tonița” pe meleaguri covăsnene, o incursiune în arealul artelor plastice cu pictori astriști, de pe cele două maluri ale Prutului; 2011 – Crâmpeie de dor românesc, cu impresii din vizitele făcute în Basarabia unde s-au vizitat localitațile Cahul, Odesa, Ismail cu simpozioane, omagieri ale personalitaților locale, intâlnire cu românii din formația ,,Dor basarabean”; 2012 – 2018 cu momente de bucurie sufletească la ASTRA Iași; Simpozionul ,,Să ținem aproape de tradiții, de limbă și de credință ”- un îndemn adresat tuturor românilor de pretutindeni ; Astra și Eminescu ; Festivalul folcloric ,,Se întâlnește Dor cu Dor”; ASTRA Iași și Centenarul Unirii Basarabiei cu România  iar din anul 2019 avem Călătorie astristă întru limba română (note dintr-o călătorie în Basarabia); Simpozion internațional Iași, Suceava, Cernăuți – Români și ucrainieni în lumina istoriei și o Revistă pentru românii de pretutindeni, subiecte și aspecte concludente din bogata și frumoasa activitate întinsă pe 10 ani.

Doresc spre final să menţionez cele două fotografii aflate pe coperţile volumului realizate în anul 2012 la o activitate a ASTREI, la Herța, regiunea Cernăuți, unde am regăsit printre participanți și membri ai Astrei blăjene. Pe prima copertă: dna prof. Silvia POP- președinta noastră blăjeană, încadrată de Areta MOȘU- Iași și Luminița CORNEA – Sf. Gheorghe. În primul rând, apare dl. ec. Ioan SĂLCUDEAN – intelectual de elită al Astrei blăjene și Ioan SENI – Năsăud.

Pe coperta a patra, în rândul din față apare Nicoleta-Ioana MARCU și Diana-Elena TOCACIU, iar în rândul doi apare Ana HINESCU – vicepreședinte Astra Blaj.

Pentru astriștii participanți la aceste evenimente, sper să fie o retrăire și o reamintire frumoasă, iar peste ani cartea reprezintă o imagine a ASTREI ieșene.

 

Ioan MIHĂLȚAN,                                                           

președinte Despărţământul ASTRA Blaj

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail