La 1 iunie 2006, în ziua Înălţării Domnului, Ziua Eroilor, a fost inaugurat oficial Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca, situat în raionul Cantemir, Republica Moldova. Este primul cimitir românesc reconstruit de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, instituţie a statului român, (re)înfiinţată în 2004, al cărei principal scop este reabilitarea locurilor de cinstire şi de reamintire a celor căzuţi în războaiele secolului al XX-lea, îndeosebi, a celor aflate în străinătate, potrivit https://once.mapn.ro/.

Cimitirul de la Ţiganca (Basarabia); ceremonia pentru cinstirea eroilor Armatei române, căzuţi pe Frontul de Est (15 octombrie 1941)

 

În Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca sunt înhumaţi 1.020 de eroi români, căzuţi în luptele din iunie-iulie 1941 de pe linia Prutului, pentru redobândirea Nordului Bucovinei şi a Basarabiei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conform https://once.mapn.ro/.

În perioada 22 iunie-19 iulie 1941 dar, în special, în intervalul 4-19 iulie 1941, în condiţiile în care pierderile înregistrate în luptele de la capul de pod de la Ţiganca erau din ce în ce mai mari, autorităţile militare române au fost nevoite să constituie „din mers” cimitire de campanie, cel mai adesea în interiorul sau în apropierea cimitirelor parohiale din localităţi. Un astfel de cimitir de campanie a fost înfiinţat, în timpul luptelor, la marginea de nord a localităţii Ţiganca, în care au fost înhumaţi militarii căzuţi pentru cucerirea Dealului Epureni şi a altor obiective importante din zonă. Până la încheierea luptelor de la capul de pod de la Ţiganca, aici au fost înhumaţi peste 300 de militari, iar în următorii ani au fost aduşi încă de două ori pe atâţia, potrivit http://mitropoliabasarabiei.md.

 

Cimitirul de la Ţiganca (Basarabia); ceremonia pentru cinstirea eroilor Armatei Române căzuţi pe Frontul de Est (15 octombrie 1941).

 

În luna iulie a anului 1943 numărul militarilor înhumaţi ajunsese la 1.020. Aceştia proveneau din: regimentele 1/2 şi 2/9 Vânători de Gardă, 6 Infanterie Gardă, 3 Artilerie Gardă, 1, 11, 12, 17, 21 şi 24 Infanterie, 5 şi 30 Artilerie, 3 Artilerie Grea, 8 Călăraşi, 5 Pionieri, Compania 40 Anticar şi Flotila 1 Vânătoare. Alţi soldaţi căzuţi în lupte au fost aduşi în ţară şi depuşi cel mai adesea în cavourile familiilor aparţinătoare sau în cimitirele de onoare din garnizoanele de dislocare a unităţilor din care au făcut parte.

Cimitirul de la Ţiganca (Basarabia); eroi ai Armatei române, căzuţi pe Frontul de Est. (15 octombrie 1941)

 

Dinamica luptelor şi creşterea de la o zi la alta a numărului pierderilor înregistrate la capul de pod de la Ţiganca (în total 24.396 de militari, morţi, răniţi şi dispăruţi) au făcut ca cei peste 1.000 de eroi români să fie depuşi în nouă gropi comune, cel mai adesea pe două, trei sau chiar patru rânduri suprapuse. Pe măsură ce frontul a avansat spre est, Aşezământul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor a preluat îngrijirea şi întreţinerea cimitirelor de campanie, între care şi pe cel de la Ţiganca.

Când, în vara anului 1944, acţiunile militare s-au mutat la vest de Prut, a început demolarea tuturor cimitirelor şi însemnelor comemorative de război, amenajate în întregul spaţiu în care armata română a luptat în timpul Campaniei din Est.

Proiectul de reconstrucţie a Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca a fost lansat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, la 9 iunie 2005. Singurul semn al recunoştinţei faţă de jertfa înaintaşilor noştri era reprezentat de o troiţă instalată în 2004 pe locul fostului cimitir, de către Asociaţia Culturală „România din inima mea” din Bistriţa Năsăud, şi de începerea demersurilor pentru ridicarea unei mănăstiri în apropierea fostului cimitir românesc de campanie, conform https://once.mapn.ro/.

 

Manifestări prilejuite de Ziua Eroilor; inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca – Republica Moldova unde sunt înhumaţi 1.020 de eroi români căzuţi în Al Doilea Război Mondial (1 iunie 2006)

 

Lucrările de reconstrucţie a cimitirului au respectat întocmai amplasamentul iniţial şi dimensiunile pe care acesta le-a avut la înfiinţarea sa: formă trapezoidală, cu baza mare de 20,5 m, baza mică de 17,2 m şi laturile de 36 m, cu o suprafaţă de 700 metri pătraţi. Lucrările au început la 25 octombrie 2005, de Ziua Armatei României, şi au constat în împrejmuirea cimitirului, reamenajarea celor nouă gropi comune, instalarea a 142 de însemne de căpătâi (cruci creştine), amenajarea peisagistică şi a căilor de acces, montarea unei troiţe, a unei porţi monumentale tradiţionale şi a candelelor ce vor arde întru veşnica recunoştinţă a celor ce s-au sacrificat pentru ţară.

Poarta tradiţională românească, sculptată de către meşterul popular Ilie Benţa, din Bârsana, Maramureş, marchează intrarea în cimitir. Acesta a realizat şi troiţa monumentală ce veghează cimitirul din cea mai înaltă parte a acestuia, ea fiind amplasată spre răsărit, asemeni altarelor din bisericile ortodoxe.

Manifestări prilejuite de Ziua Eroilor; inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca – Republica Moldova unde sunt înhumaţi 1.020 de eroi români căzuţi în Al Doilea Război Mondial (1 iunie 2006)

 

La intrare au fost dispuse 11 plăci comemorative, realizate din granit negru, pe prima din acestea, sub stema României, fiind trecut textul: „Cimitirul de onoare al eroilor români”. Pe următoarele sunt gravate – în ordine alfabetică – numele celor 830 de eroi identificaţi, fiecare din ei cu gradul şi unitatea din care a făcut parte. Două catarge străjuiesc troiţa creştină, iar pe acestea vor fi arborate în permanenţă drapelele de stat ale României şi Republicii Moldova.

 


Manifestări organizate la Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca – Republica Moldova, cu prilejul Zilei Eroilor (13 iunie 2013)

 

Cei mai mulţi soldaţi români înhumaţi – din totalul celor 830 identificaţi cu sprijinul Serviciului Istoric al Armatei şi Centrului de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare Istorice – au aparţinut regimentelor 24 Infanterie (237 militari), 12 Infanterie (184 militari), 11 Infanterie (179), 1/2 Vânători de Gardă (95 militari), 6 Infanterie (72 militari), 21 Infanterie (18 militari) şi 2/9 Vânători de Gardă (17 militari), arată https://once.mapn.ro/.

 

Manifestări organizate la Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca – Republica Moldova, cu prilejul Zilei Eroilor (13 iunie 2013)

 

La ceremonia de inaugurare a primului cimitir românesc reconstruit de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în străinătate au participat înalte oficialităţi, foşti combatanţi, veterani de război, urmaşi ai eroilor, pelerini veniţi din România şi locuitori din zonă. Din partea României a participat o delegaţie oficială condusă de Teodor Atanasiu, ministrul Apărării Naţionale. De asemenea, regele Mihai I (1921-2017), aflat într-o vizită privată în Republica Moldova, a luat parte la ceremonie. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi, condus de Mitropolitul Basarabiei, Î.P.S. Petru şi Episcopul Dunării de Jos, P.S. dr. Casian.

Regele Mihai I şi Teodor Atanasiu, ministrul Apărării Naţionale, la manifestările prilejuite de Ziua Eroilor; inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca – Republica Moldova, unde sunt înhumaţi 1.020 de eroi români căzuţi în Al Doilea Război Mondial.

 

După semnarea de către Franţa, la 22 iunie 1940, a armistiţiului cu Germania, la Compiegne, prin notele ultimative din 26 şi 28 iunie 1940, guvernul Uniunii Sovietice a rupt graniţele româneşti, ocupând teritoriile Basarabiei, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei (44.500 kmp şi o populaţie de 3,2 milioane locuitori din Basarabia, respectiv 6.000 kmp şi o populaţie de 500.000 de locuitori din Nordul Bucovinei).

Rapturile teritoriale au continuat prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, când Ungaria horthystă a ocupat 44.492 km pătraţi, respectiv nord-estul Transilvaniei, cu o populaţie de 2.667.000 locuitori. Prin tratatul din 7 septembrie 1940, de la Craiova, Bulgaria a încorporat judeţele Durostor şi Caliacra, cu o suprafaţă totală de 6.921 km pătraţi şi aproximativ 410.000 locuitori.

Parastas pentru eroii români de la Ţiganca la 80 de ani de la ocuparea Basarabiei de către trupele sovietice, 28 iunie 2020. În fiecare an, la Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca, raionul Cantemir, sunt pomeniţi la Înălţarea Domnului, Ziua Eroilor, eroii români jertfiţi în anul 1941, pentru eliberarea Basarabiei.

 

La 22 iunie 1941, România a intrat în război, alături de Germania, împotriva URSS, în vederea reîntregirii teritoriului său. Au fost angajate în operaţiunile militare efectivele celor două armate, care totalizau 12 divizii de infanterie, o divizie blindată şi 6 brigăzi independente, precum şi aviaţia militară (672 de avioane, dintre care 219 de bombardament şi 146 de vânătoare). Eliberarea Basarabiei şi a Nordului Bucovinei a fost finalizată la 26 iulie 1941. În acţiunile din această perioadă au fost angajaţi peste 450.000 de militari români.

Luptele desfăşurate în prima jumătate a lunii iulie 1941, în capul de pod de la Ţiganca, situată la 3 km est de Prut, au fost comparabile cu marile bătălii purtate de armata română în zonele Corneşti, Odessa, Cotul Donului, Kuban, Caucaz, Stalingrad sau Crimeea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit https://once.mapn.ro/.

AGERPRES

Explicatie foto din deschidere: Manifestări prilejuite de Ziua Eroilor; inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca – Republica Moldova unde sunt înhumaţi 1.020 de eroi români căzuţi în Al Doilea Război Mondial (1 iunie 2006)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail