Duminică, 13 mai, spectacolul Testosteron al Teatrului Tamási Áron va avea doi spectatori cu totul speciali: este vorba de autorul piesei, Andrzej Saramonowicz, şi traducătoarea dramaturgului polonez în limba maghiară, Patrícia Pászt.

Reprezentaţia de duminică va începe la ora 19, în Studioul Nou al Teatrului, şi va beneficia de titrare  în limba română. După reprezentaţie, publicul este aşteptat cu mult drag la întâlnirea cu  autorul, traducătorul, precum şi cu protagoniştii spectacolului.

Andrzej Saramonowicz – dramaturg, scenarist, regizor şi producător de filme – este unul dintre cei mai tineri scriitori de teatru din Polonia. În ultimii ani, el a fost autorul şi regizorul mai multor filme-cult (Ladys, Some like it cold, Parents are not at home, Body), de un extraordinar succes bucurându-se şi piesa Testosteron, care a cunoscut variate montări şi dincolo de graniţele Poloniei. După adaptări bulgare, cehe, estoniene şi turceşti, piesa tânărului dramaturg polonez se joacă pentru prima dată în limba maghiară, pe scena Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, în regia lui Zakariás Zalán.

Pászt Patrícia – polonist, traducător, ziarist, fondatorul şi conducătorul Centrului Maghiar din Cracovia. A absolvit Facultatea de Literatură maghiară şi Filozofia, la Universitatea Kossuth Lajos din Debreţin, şi Facultatea de Filologie poloneză a Universităţii Eötvös Loránd din Budapesta. Domeniul ei de cercetare este literatura dramatică poloneză de după 1989. Publicul din Sf. Gheorghe a mai avut ocazia de a se întâlni cu traducerile Patríciei Pászt, prin spectacolele Profetul Ilia de Tadeusz Słobodzianek, şi O zi de vară de Sławomir Mrożek.

Întâmplările piesei Testosteron se desfăşoară într-un restaurant, unde sosesc prea devreme, de la o cununie nereuşită,  nişte bărbaţi chercheliţi. Sunt cinci tineri şi unul mai copt, care le-ar putea fi tată. De fapt el chiar este tătăl unora dintre băieţi, care nu au însă aceeaşi mamă. Un detaliu suficient pentru a înţelege de ce odată cu povestea chelnerului şi a celor şase petrecăreţi aflăm o groază de lucruri despre femei, despre ce sunt ele în stare, dar şi despre testosteronul din sângele bărbaţilor adevăraţi.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail