Ce înseamnă „lumea liberă”? Aceasta înseamnă lumea prost înțeleasă. Este lumea în care poți să faci tot ce vrei, tot ce-ți trece prin minte pentru a te face ascultat, temut, lăudat și chiar a-ți afișa singur faptele cele rele pe Facebook ori pe alte rețele de socializare, pentru ca astfel să ieși în față pentru a fi remarcat, adică să vadă toți cine ești și ce poți…

Lumea liberă este lumea în care îți permiți să nu ții seama nici de legile statului, nici de cele ale omeniei, înseamnă să fii netemător și lipsit de scrupule, să nu ții de morală și nici de învățăturile creștine, să fii cât mai excentric, inventiv și fără rușine, arogant și bun de gură, îndrăzneț și flegmatic, necruțător cu cei mai slabi decât tine, sfidător cu cei care încearcă să te tempereze, agresiv cu victimele tale, doritor de plăceri ieftine și bunuri care nu-ți aparțin.

Lumea liberă este cea în care unele fete tinere sau mame, neștiute de nimeni, nasc copii în toaleta unei benzinării ori în alte locuri ascunse, și apoi aruncă nou-născutul în containerul pentru gunoi sau îl îngroapă, așa cum ni s-a dat să aflăm de multe ori din mass-media. Lumea liberă mai înseamnă să te repezi cu toporul sau cu coasa la polițiști, să-ți ucizi soția, copilul, tatăl, fratele sau iubita pentru nu știu ce faptă sau pentru că ți s-a întunecat mintea din cauza alcoolului. Lumea liberă înseamnă să te urci drogat sau băut la volan, să apeși piciorul pe pedala de accelerație și să produci accidente rănind sau ucigând oameni nevinovați. Lumea liberă înseamnă să schingiuiești animalele, să te filmezi în timpul acțiunii tale inumane și să-ți postezi opera în spațiul virtual. Mai înseamnă să-ți minți poporul în preajma alegerilor, promițându-i binefaceri pe care nu le vei îndeplini decât parțial sau niciodată; înseamnă să confunzi minciuna cu adevărul și să-ți bați joc de cei păcăliți; înseamnă să fii lipsit de bun simț și să te crezi mai deștept decât ești; înseamnă să încurajezi sau să închizi ochii la faptele nedemne ale semenilor tăi; înseamnă să te crezi mai presus de Dumnezeu și de legile divine. Și mai înseamnă multe alte lucruri care aduc nefericire celor din jur.

Lumea liberă nu este o lume paralelă și nici aflată undeva în depărtare, ci ea se întrepătrunde cu lumea noastră, a oamenilor normali care-și iubesc semenii și îi ajută la necaz, a oamenilor care respectă regulile societății în care trăiesc și contribuie la progresul ei. O fi câțiva dintre cei din „lumea liberă” care într-un fel sau altul sprijină societatea, dar chiar și atunci ei n-o fac dintr-un sentiment altruist, ci cu un scop care să le aducă avantaje sau câștiguri nemuncite și nemeritate. Și când autoritățile sunt prea permisive ori unii reprezentanți ai acestora chiar conlucrează cu infractorii, aceștia prosperă și devin mai puternici mărind astfel corupția.

Și atunci ce-i de făcut?! Ideea că prin pedeapsă acei oameni pot fi schimbați nu ține. Soluția este creșterea bunăstării tuturor oamenilor și investiții mai mari în sănătate, educație și cultură, însă nu prin proiecte electorale care după trecerea „uraganului” zac cu anii uitate prin nu știu ce sertare. Dar pentru aceasta Țara are nevoie de conducători hotărâți și dedicați care să catalizeze masele spre un țel dorit și acceptat de toți. Nu vom putea construi o țară la nivel înalt când 40% din populație se află la granița sărăciei. Nu poți să-i dai săracului mereu tot felul de ajutoare sociale care nu-l vor face mai bogat, ci poate mai leneș sau mai profitor. Nu poți să-i dai în fiecare zi pești ca să se sature, ci trebuie să-i dai o undiță și să-l înveți cum să-și prindă singur peștii, precum spunea cineva. Deci oamenii trebuie calificați, să le dai o meserie și să creezi locuri de muncă pentru fiecare, iar celor răuvoitori să le impui Legea, nicidecum nu trebuie tolerați trântorii, profitorii și hoții, care din nefericire sunt destui și pe la noi…

Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail