Ploile abundente din ultimele zile au dat bătăi de cap atât autorităţilor cât şi gospodarilor din unele localităţi ale judeţului Covasna.

Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Erdely Andras, peste 70 de hectare de teren de pe raza comunei Boroşneu Mare au fost acoperite de ape, în urma precipitaţiilor căzute în cantităţi importante, dar şi a blocării pârâului Valea Mare cu deşeuri şi resturi menajere aruncate de localnici.

În ultimele trei zile, alte 70-75 de hectare de terenuri din categoria fâneţe şi păşuni au fost inundate de-a lungul Râului Negru, în satele Ozun, Sântionlunca şi Lunca Ozunului.

Conform raportului operativ al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ozun, pagubele se pot evalua cu exactitate numai după retragerea apelor, sens în care, în actul semnat de către primarul comunei, Raduly Istvan, se propune deplasarea unei comisii la faţa locului.

În comuna Zăbala, apa care s-a adunat în zona în care se efectuează lucrări de reabilitare, pe DN 121, a pătruns în curţile şi-n beciurile gospodăriilor din zonă.

Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că Instituţia Prefectului a anunţat primăriile vizate cu privire la măsurile ce se impun a fi luate,  în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.

Avertizare hidrologică cod galben pentru râul Olt

Potrivit previziunilor Centrului Regional de Meteorologie Sibiu, în următoarele trei zile vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei şi în general va fi instabilă. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala ploi ce vor avea şi caracter de aversă, însoţită şi de descărcări electrice. Izolat, mai ales la munte, cantităţile de precipitaţii vor depăşi 10 l/mp. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări locale. Temperaturile maxime, în creştere uşoară, se vor încadra între 10 şi 20 grade, iar cele minime între 1 şi 10 grade.

În cursul zilei de joi a fost emisă o avertizare hidrologică cod galben pentru râul Olt, pe sectorul Micfalău – amonte sebeş Olt. Fenomenele vizate sunt creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie. Durata avertizării: 19.04.2012 ora 10:00 – 20.04.2012, ora 18:00.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail