Cei mai buni „actori” din turismul covăsnean vor fi premiaţi la sfârşitul acestei luni în cadrul celei de-a doua ediţii a „Galei Visit Covasna”, organizată de către Consiliul Judeţean, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului şi Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, cu scopul de a evidenţia persoanele, firmele şi iniţiativele care au contribuit la dezvoltarea turismului local.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Gruman Robert, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că nominalizarea candidaţilor poate fi făcută de către orice persoană pe site-ul https://visitcovasna.com/, până pe data de 10 martie, iar desemnarea câştigătorilor va fi făcută pe baza votului publicului, care îşi va putea exprima opţiunile în perioada 13-20 martie, precum şi pe baza votului unui juriu format din nouă persoane.

Anul acesta, în cadrul „Galei Visit Covasna” vor fi acordate câte trei premii la 24 de categorii, faţă de 18 câte au fost anul trecut, pe lângă marketing turistic online, evenimente turistice, centre de echitaţie şi turism ecvestru, atelierele meşteşugăreşti, agenţii de turism, ghizi de turism, chelner, barman/barista, bucătar, fast-food, restaurant clasic, camping, motel sau tabără, cameră sau apartament de închiriat, pensiune din zonă rurală, pensiune în zonă urbană, cazare în castele şi conace, hoteluri de 1-2 stele şi hoteluri de 3-4 stele, fiind introduse şi categoriile inovaţie în turism, food-track, cofetar, evenimente sportive, evenimente culturale şi evenimente gastronomice.

Decernarea premiilor va avea loc în data de 26 martie, la Sfântu Gheorghe, prilej cu care va fi organizată şi o conferinţă pe tema turismului.

„Gala, are din punctul meu de vedere, un substrat motivaţional pentru actorii din turism (…) În acest domeniu sunt actori care nu se văd , iar noi, prin această gală, prin aceste diplome îi facem să fie cunoscuţi, să fie vizibili. (…) În plus, prin această gală efectiv le creăm şi posibilitatea de a mai socializa, ca să zicem aşa, pentru că, altfel, fiecare este ocupat cu munca lui, pe când aşa se mai fac nişte nişte legături de afaceri, nişte colaborări (…) Aceste diplome pe care le acordăm au nişte criterii obiective în spate, cât mai obiective, astfel încât cei care le primesc le obţin pe merit (…) Deci, reprezintă o recunoaştere a activităţii profesionale a persoanei sau grupului de persoane care se află în spatele afacerii”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras.

Preşedintele Clusterului turistic „Ţinutul secuiesc”, Laszlo Endre, care este şi unul dintre membrii juriului, a declarat că datele statistice indică o creştere de circa 15% a numărului turiştilor care au vizitat judeţul Covasna în cursul anului trecut, precum şi o creştere cu peste 11% a numărului de înnoptări în unităţile de cazare din judeţ şi consideră că la acest lucru şi-au adus contribuţia atât lucrătorii din domeniu, cât şi autorităţile locale care s-au implicat prin organizarea de evenimente şi promovarea zonei.

Acesta a mai menţionat că, pentru o evaluare cât mai justă a candidaţilor, anul acesta va fi introdus şi un chestionar de autoevaluare a concurenţilor.

„Vrem să fim cât mai aproape de realitate şi premiile, într-adevăr, să fie acordate pe merit (…) Această gală a fost unul dintre visele mele personale destul de vechi (…) şi am avut o surpriză plăcută să văd în multe locuri că diplomele decernate anul trecut au fost puse în spaţii foarte vizibile de către cei care le-au primit, prin urmare consider că eveniment şi-a atins scopul pe care ni l-am propus, acela de a mulţumi, de a sprijini şi impulsiona antreprenorii din domeniul turismului de a lucra mai bine şi a ridica nivelul de calitate”, a declarat Laszlo Endre.

Anul trecut în concurs au intrat peste 140 de concurenţi, iar printre câştigătorii premiului I s-au numărat Panorama Boutique la categoria hoteluri de trei stele, Clermont şi Grand Hotel Balvanyos la categoria hoteluri de patru stele, Zabola Estate la categoria Castele şi conace, Valea Zânelor la categoria Camping, Eleven Street Food şi Fork Restaurant la categoria Restaurant fast-food, respectiv Restaurant clasic.

Cel mai bun bucătar a fost desemnat Orbán Ferenc, cel mai bun chelner Hegyi József, iar cel mai bun barman/barista Doci Lóránt.

Kis Emese a luat premiul I la categoria ghid turistic, Muzeul Haszmann Pal din Cernat la categoria Ateliere de meşteşuguri tradiţionale, iar Zonda Zonda Horse Riding Center la categoria Centre de echitaţie.

Zilele Sfântu Gheorghe s-au situat pe primul loc la Evenimente turistice, IT&T- International Tourism & Trade la categoria Agenţii de turism, iar www.dronemob.ro la categoria Marketing turistic online.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail