Cinci proiectile de război neexplodate au fost descoperite pe raza localităţii covăsnene Breţcu.

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, care a fost solicitată să intervină, a efectuat marţi cercetări pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, identificând cinci proiectile explozive calibrul 82 mm. Acestea au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă şi urmează să fie detonate.

Pe raza judeţului Covasna sunt descoperite des astfel de proiectile, grenade, mine ori alte elemente de muniţie provenind din cel de-al doilea Război Mondial. Cele mai multe sunt găsite în zona Breţcu-Oituz unde au avut loc lupte pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţie fascisto-horthystă.

În 2010, echipajele de intervenţie ale ISU Covasna au avut 11 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniţie, în urma cărora s-au descoperit 21 de proiectile si bombe. Anul trecut s-au executat 17 misiuni, în urma cărora au fost descoperite, ridicate şi distruse, printre altele, două proiectile explozive, două aruncătoare şi trei grenade de mână.

Conducerea ISU avertizează populaţia ca în cazul găsirii muniţiei să sune la numărul de urgenţă 112. De asemenea, avertizează că este interzisă atingerea, lovirea, mişcarea, demontarea ori introducerea în foc a acesteia deoarece există riscul exploziei.

Conducerea ISU mai recomandă cetăţenilor să nu introducă muniţia în locuinţe sau grămezi de fier vechi, menţionând că în trecut au fost întâlnite astfel de situaţii în judeţul Covasna. Spre exemplu, în urmă cu câţiva ani un bărbat din localitatea Întorsura Buzăului a ascuns o bombă în casă, chiar sub pat, iar altul, din comuna Hăghig şi-a bătut coasa pe un proiectil de război.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail