Parada căruţelor ţigăneşti, depunere de coroane, dansuri şi multe alte activităţi interesante vor fi organizate de Ziua Romilor, la Sfântu Gheorghe.

Ziua internaţională a Romilor va fi marcată mâine, 19 aprilie, în municipiul reşedinţă de judeţ, printr-o serie de activităţi organizate de Caritas Alba Iulia, Asociaţia Amenkha, în parteneriat cu Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi alte organizaţii.

De la ora 10, cei interesaţi vor putea lua parte la parada căruţelor ţigăneşti şi la depunerea de coroane pe râul Olt, în cartierul Őrkő, pe strada Váradi József, în Piaţa Libertăţii şi pe  Bulevardul 1 Decembrie. De la ora 10:10, cei prezenţi vor putea urmări un Flash-mob cu dansuri ţigăneşti – cu participarea ansamblului Százlábú.

Începând cu  ora 17, la Biblioteca Judeţeană Bod Péter, sala Gábor Áron, are loc o proiecţie de film, iar de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor, va avea loc Gala de Ziua Romilor, cu participarea ansamblelor Cigánykerék, Őrkő, Háromszék, Nadara Gypsy Band, Rémusz és családja, Százlabú. Intrarea este liberă.

Sărbătoarea va continua cu o „Seară de dansuri ţigăneşti”, organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor, sala Lajtha László, de la la ora 21:30. Costul unui bilet este 5 lei.

În paralel, în perioada 18-20 aprilie, între orele 9-16, la Casa de Cultură a Sindicatelor, va putea fi vizitată expoziţia Mituri de origine ale romilor, ce conţine desene realizate de copii.

Finanţatorii evenimentului sunt Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Dunapack şi Fundaţia ERSTE.

Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie. În anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni,  care a avut loc la Londra, ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Romilor. Tot cu acel prilej a fost adoptat imnul „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic precum şi steagul internaţional al romilor.

De asemenea, ziua de 8 aprilie este o zi comemorativă pentru victimele de etnie romă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail