În cursul dimineţii de ieri, prefectul judeţului Covasna, György Ervin şi subprefectul judeţului, Valentin Ionaşcu, au participat la videoconferinţa cu prefecţii susţinută de Ministrul de Interne al României, Gabriel Berca, în cadrul căreia a fost prezentat modul şi termenele în care autorităţile locale pot accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

Într-un comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna, Erdely Andras, se arată că Uniunea Europeană a alocat României suma de 25 milioane de euro, din Fondul Solidaritatea,  Ministerul Administraţiei şi Internelor fiind autoritate de implementare pentru echivalentul sumei de 5.444.769 euro. Astfel, autorităţile locale pot accesa fonduri pentru decontarea reparaţiilor pagubelor provocate de inundaţiile din perioada 23 iunie – 31 iulie 2010, termenul de depunere a documentaţiei fiind data de  2 iulie 2012.

Urmare a solicitării făcute de  Instituţia Prefectului din judeţul Covasna către  primăriile din judeţ, cu privire la  dorinţa  acestora de a atrage bani din Fondul Solidaritatea, doar patru primării s-au arătat  interesate de banii europeni, respectiv Malnaş, Dobârlău, Zăbala şi Chichiş. Dintre acestea, Malnaş şi Dobârlău, alături de Valea Crişului, Ozun şi Belin, au depus documentaţie de finanţare şi prin măsura 3.2.2 pentru investiţii privind lucrările de refacere şi mo­dernizare a infrastructurii rutiere afectată de inun­daţiile în anul 2010.

În cadrul videoconferinţei s-a precizat că autorităţile locale  care au predat documentaţie la măsura 3.2.2. nu sunt îndreptăţite pentru a depune proiect de decontare şi la Fondul Solidaritatea, finanţarea dublă fiind ilegală.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail