Numeroși elevi și preșcolari vor urca astăzi pe scenă, la Sfântu Gheorghe, pentru a susține un program artistic dedicat Zilei Naționale, în cadrul Festivalului „Iubește-ți patria, copile”.
Evenimentul este parte a proiectului educațional cultural –artistic, cu același nume, implementat de Asociația Pedagogilor Români (APR) din județul Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului.
Proiectul s-a conturat cu timp în urmă și a crescut an de an, însă scopul organizatorilor a rămas același, de la înființarea APR: să promoveze în rândul publicului tânăr cunoaşterea şi respectarea valorilor fundamentale ale istoriei şi culturii românești, dezvoltarea şi consolidarea sentimentului patriotic și exprimarea prin comportament a identității naţionale.
„(S)istemul de valori europene de la începutul secolului al XXI-lea acordă o atenţie deosebită trecutului şi culturii. Din această perspectivă, sistemul educațional trebuie să promoveze trecutul şi valorile culturale ce ar putea constitui exemple de urmat pentru tânăra generaţie aflată într-o criză de modele sau, dimpotrivă, copleşită de aşa-zisele <<modele>>. Numai educându-i de mici pe copiii noştri, prin diverse activităţi desfăşurate în familie şi în unităţile de învăţământ, astfel încât să iubească limba şi obiceiurile ţării în care s-au născut, ne putem asigura că tradiţiile vor avea continuitate în generaţiile următoare. Totodată, dezvoltarea competenţelor artistice reprezintă o prioritate pentru noi, dascălii din județul Covasna, care neobosiţi căutăm metode şi mijloace cât mai atractive şi convingătoare pentru a trezi copiilor noştri interesul faţă de valorile populare românești. Proiectul urmărește implicarea elevilor și a dascălilor în acțiuni ce au ca scop exprimarea valorilor morale, culturale, atât de necesare comunității românești din județul Covasna. În acest sens, Festivalul de muzică și dans popular <<Iubește-ți patria, copile!>>, organizat de Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna încă din anul 2014, reprezintă un instrument deosebit de eficient pentru stimularea creativității artistice a tinerilor, precum și pentru promovarea valorilor și tradițiilor românești la nivel local și național. Urmărind acest deziderat, considerăm extrem de util acest proiect prin capacitatea lui de a atrage și implica elevi și preșcolari, invitați și stimulați să cultive de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român. Festivalul reprezintă, astfel, o oportunitate de a încuraja transmiterea și celebrarea de către noile generații de elevi a tezaurului folcloric național.”- au transmis organizatorii.
Festivalul este, de fapt, cea de-a doua activitate a proiectului din acest an, după Simpozionul cu tema „Păstrarea identității naționale într-o comunitate multietnică”, ce a avut loc în data de 6 noiembrie 2019.
La evenimentul de astăzi se așteaptă să participe un număr mare de preșcolari, elevi și cadre didactice din județul Covasna. Manifestarea va avea loc la Sfântu Gheorghe, la Școala Gimnazială „Varadi Jozsef”, de la ora 16.00 și va cuprinde trei secțiuni: a) Interpretare vocală – cântece din folclorul românesc; b) Dansuri populare românești; c) Recitare – doine și balade populare românești.
Cea de-a treia activitate a proiectului vizează promovarea costumului popular românesc specific arealului etno-folcloric al județului Covasna, prin achiziționarea a 100 de costume populare românești realizate de meșteri recunoscuți, care respectă tradițiile populare specifice portului țărănesc autentic din regiune, a transmis președinta APR Covasna, Loredana Muntean.
Potrivit acesteia, costumele populare vor fi utilizate de preșcolari, elevi și cadre didactice, atât în cadrul Festivalului de muzică și dans popular „Iubește-ți patria, copile”, cât și cu ocazia altor acțiuni viitoare dedicate promovării valorilor culturale tradiționale ale românilor din județul Covasna.
Ana Ciorici COSTACHE