Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a început pregătirile pentru ediția din acest an a Festivalului Internațional de Colinde și Obiceiuri de iarnă „CRĂCIUNUL LA ROMÂNI”, eveniment pe care îl organizează de aproape trei decenii.
Președinta Fundaţiei, prof. ing. Maria Peligrad, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, că Festivalul – ajuns anul acesta la cea de-a XXIX-a ediţie – se va desfăşura în perioada 9 – 15 decembrie (a.c).
„Sfârșitul anului calendaristic ne apropie de o mare sărbătoare religioasă Nașterea domnului Nostru Isus Hristos și iată că din nou, Fundația Mihai Viteazul aduce o atmosferă de sărbătoare, de bucurie, solidaritate, suflet bun și darnic în rândul locuitorilor județului și un plus de promovare a acestor meleaguri. Manifestarea complexă are rolul de a promova și păstra tradițiile populare, costumul popular, folclorul autentic. Colindele, minunate creații populare, păstrate din generație în generație au răsunat fără întrerupere în casele creștinilor, fiind una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc. Colindele se situează astăzi, prin valoarea lor literară și muzicală în constelația artistică europeană. Nu uităm nici obiceiurile din Ajun până la Bobotează promovate de ansamblurile prezente.”- a declarat prof. ing. Maria Peligrad.
Evenimentul aduce în județ, an de an, sute de colindători.
Potrivit acesteia, la ediția actuală au anunțat deja participarea opt ansambluri, grupuri– dintre care șapte din țară, din județul Covasna și unul din străinătate.
„An de an avem bucuria de a primi tot mai mulți colindători, cu toții dorind să fim împreună, să colindăm împreună, aici în mijlocul țării noastre. Ne bucurăm pentru fiecare colindător prezent și ne pare rău pentru cei care, independent de voința noastră directă, suntem nevoiți să – i îmbrățișăm anul viitor. În acest an s –au înscris șapte ansambluri din țară, unul din afara granițelor și șapte din județul nostru. Ne bucurăm să fim împreună pentru că numai așa putem realiza lucruri bune care să contribuie la dăinuirea neamului nostru, al creștinismului în țara noastră.”- a spus prof. ing. Maria Peligrad.
Potrivit acesteia, structura Festivalului din acest an va fi asemănătoare cu cea a edițiilor anterioare, astfel că programul se va derula pe parcursul a mai multe zile, cuprinzând, pe lângă spectacolul de gală, mini-concerte susținute de copii, un program de colinde – la instituții sau operatori economici, dar și o paradă a portului popular.
Mai exact, Festivalul va fi deschis în 9 decembrie, cu seria de miniconcerte susținute, până în 12 decembrie, de preșcolarii și școlarii mici din județ. În 13 decembrie sunt programate concerte în cele trei biserici ortodoxe din municipiul Sfântu Gheorghe, susținute de ansambluri din țară.
„14 decembrie este ziua în care intonăm cu toții colindul <<O, ce veste minunată>>, în Catedrala Ortodoxă, apoi un scurt spectacol în Piața <<Mihai Viteazul>>. Urmează colinde și urări de sănătate la instituții și societăți comerciale. Ziua se încheie cu spectacolul de gală , care se va desfășura de la ora 15, în Sfântu Gheorghe, urmând ca în 15 decembrie să aibă loc cel de-al doilea spectacol de gală, la Târgu Secuiesc.”- a precizat președinta Fundației „Mihai Viteazul”.
Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.
Ana Ciorici COSTACHE