În cadrul proiectelor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, redacția cotidianului Mesagerul de Covasna publică, în serial, volumul „Păstori sufleteşti ai Sfintelor Altare din Eparhia Covasnei şi Harghitei”, de Erich-Mihail Broanăr, Ioan Lăcătuşu și Sebastian Pârvu, volum apărut la Editura Grai Românesc, cu binecuvântarea Preasfinţitului Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
Cartea reprezintă un omagiu adus slujitorilor Bisericii Ortodoxe din județele Covasna şi Harghita – preoți, protopopi și ierarhi la pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri. Lucrarea introduce în circuitul public informații, în mare parte inedite, despre contribuția Bisericii Ortodoxe, a școlilor confesionale și asociațiilor culturale românești din această parte de țară la păstrarea și afirmarea identității naționale românești din Arcul Intracarpatic.
IX. Preasfinţitul Ignatie Mureşeanul
IX.1. PS Ignatie Mureşeanul
(născut la 07.07.1976 în Bilbor, jud. Harghita)
episcop-vicar, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei
(Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale),
PS Ignatie Trif – Episcopul Hușilor (din 22 oct. 2017)
Bilbor este cea mai nordică comună din judeţul Harghita. Hotarul de nord este vecin cu judeţul Suceava. Este situat la o altitudine de 900-1053 m, la poalele Munţilor Călimani, aproape de izvorul Bistricioarei şi lateral stânga de oraşul Borsec. Prin poziţia sa geografică, această aşezare s-a situat secole de-a rândul într-o strânsă legătură economică şi cultural-etnografică cu Moldova.
Fiul lui Gheorghe şi al Anei, Preasfinţitul Ignatie a absolvit Şcoala Generală în comuna natală, Bilbor, judeţul Harghita în anul 1991. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Topliţa, jud. Harghita (1991-1992), ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia (1992-1997) şi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (1997-2001). După un stagiu de cercetare bibliografică la Mănăstirea benedictină En Calcat, Franţa (1998) şi-a continuat formarea profesională la cursurile de Master organizate la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (2003-2005), pe care le-a încheiat cu disertaţia: Teologia persoanei în gândirea Părintelui Dumitru Stăniloae. O incursiune în teologia patristică şi contemporană (Alba Iulia, 2005). A fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna”, Sibiu, specializarea Patrologie şi Literatură Postpatristică, sub îndrumarea ştiinţifică a arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu (2001-2007). Studiile doctorale au fost continuate la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din cadrul Universităţii Bucureşti, sub îndrumarea ştiinţifică a diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza (2007-2011), sub a cărui conducere a întocmit şi susţinut teza de doctorat: Sfântul Grigorie Palama şi doctrina despre energiile necreate (Bucureşti, 2011).
Preasfinţia sa este în prezent şi doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ethniko Kapodistriako”, Atena, pregătind o teză de doctorat cu tema Contribuţia teologilor români contemporani la dialogul teologic intercreştin, sub îndrumarea ştiinţifică a arhim. prof. univ. dr. Nikolaos Ioannidis şi a ÎPS Mitropolit prof. univ. dr. Hrisostomos Savvatos.
A fost hirotonit diacon şi preot în anul 2001 şi tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii Sfânta Treime din Alba Iulia (Catedrala arhiepiscopală). În acelaşi an a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011 la cel de arhimandrit. Relaţia caldă şi eficientă, din punct vedere pastoral, cu credincioşii catedralei şi mai cu seamă cu studenţii din mediul universitar albaiulian l-au recomandat ca prietenul şi duhovnicul tinerilor. Poate tocmai din acest motiv prima sa lucrare editată a fost una despre tineri (Paradoxul creştin şi cartea tinereţii, Alba Iulia, Editura Reîntregirea, 2008).
În data de 24 octombrie a fost ales, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu titulatura Mureşeanul. Hirotonia întru arhiereu a avut loc în data de 11 decembrie 2011, Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail”, Paris, Franţa.
De-a lungul timpului a fost: redactor responsabil al oficiosului Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, „Credinţa străbună” (1998-2003); membru în comitetul de conducere al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Balcani (B.O.Y.A.), ca reprezentant al asociaţiilor ortodoxe de tineret din România (1998-2002). În cariera didactică a fost: asistent asociat la catedra de Formare duhovnicească (2002-2003); asistent titular (2004-2008) la catedra Patrologie şi Literatură Postpatristică; lector titular la catedra Patrologie şi Literatură Postpatristică şi Limba Elină (2008-2011) din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Alba Iulia.
Studiile publicate şi cercetările întreprinse de Preasfinţia Sa îl recomandă ca pasionat al Teologiei patristice a secolului al XIV-lea, Teologiei persoanei – antecedente patristice şi reverberaţii contemporane, Raportului dintre Teologie şi Filosofie în lumea răsăriteană, Tradiţiei isihastă în variantă bizantină şi românească.
Este membru în Colegiul de redacţie al revistei „Altarul Reîntregirii”, publicaţia oficială a Facultăţii de Teologie din Alba Iulia; membru în comitetul de redacţie al revistei „Tabor”, Revista de Cultură şi Spiritualitate a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, revista „Altarul Reîntregirii”, precum şi membru în echipa redacţională a postului de radio „Reîntregirea”.
IX.2. Lucrări, studii, articole, conferinţe şi traduceri
susţinute de PS Igantie Mureşeanul
Activitatea ştiinţifică a PS Ignatie Mureşeanul subsumează: o carte, o traducere, 13 studii ştiinţifice, 3 conferinţe internaţionale şi naţionale, 8 conferinţe duhovniceşti (în ţară sau străinătate – Londra, Oxford şi Madrid, Paris), 30 articole de popularizare („Credinţa străbună”, „Lumina”, „Dilema Veche”, „Astra blăjeană”, „Unirea”, „Informaţia de Alba”), traduceri şi peste 100 emisiuni, interviuri, reportaje Radio/TV (Radio Reîntregirea, Radio Trinitas, Radio România Actualităţi, Radio Renaşterea, TV Trinitas).
În studiile şi articolele redactate de PS Ignatie Mureşeanul sunt tratate teme precum: Paradoxul creştin şi cartea tinereţii; Sfântul Maxim Mărturisitorul – precursor al teologiei energiilor necreate; Conceptul de „persoană” în gândirea Sfântului Maxim Mărturisitorul şi a lui Vladimir Lossky; „Implicitul trăit” al tradiţiei isihaste la români: de la origini până în secolul XVII – cu o scurtă introducere în istoria isihasmului bizantin; Vocaţia propovăduirii: predica – prospeţime vie a Evangheliei sau bâjbâiala nevertebrată?; Liturghia – „Împărăţia Cerurilor în desfăşurare” – marginalii la volumul Cartea deschisă a Împărăţiei. O însoţire liturgică pentru preoţi şi mireni; Sfântul Vasile cel Mare: interacţiunea dintre „pridvorul culturii” şi „naosul” teologiei. Exerciţiu hermeneutic la Omilia către tineri.
În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 octombrie 2017 a fost ales în postul vacant de Episcop al Hușilor, fiind întronizat în data de 22 octombrie 2017.
Erich-Mihail Broanăr
Ioan Lăcătuşu
Sebastian Pârvu