din Sfântu Gheorghe a obținut „Premiul pentru rezistență în cultură”, în cadrul Galei Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Cea de -a patra ediție a Galei Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), pentru organizații neguvernamentale și manageri culturali și-a anunțat câștigătorii marți, 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale. În cadrul evenimentului au fost decernate 10 premii.
Potrivit informațiilor postate pe site-ul AFCN, premiile reprezintă o recunoaștere a contribuției sectorului neguvernamental la îmbogățirea culturală și transformarea societății românești, prin proiectele realizate și prin infrastructura pe care au construit-o și menținut-o. În acest sens, un juriu independent a făcut cinci nominalizări, pentru fiecare dintre cele 10 premii, cărora li s-a adăugat în 2018 un premiu special pentru proiecte dedicate Centenarului.
Premiul pentru rezistență în cultură a fost acordat Asociației „Medium Contemporan MAGMA”, din Sfântu Gheorghe. Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe a fost înființat în 2010 de artiştii vizuali Barnabás Vetró, Attila Kispál şi Ágnes-Evelin Kispál, și este o iniţiere artişti pentru artişti, după cum se arată pe site-ul Magma. Potrivit aceleiași surse, programul expoziţional este bazat pe o concepţie care focusează la arta contemporană, având mai mare accent pe arta conceptuală şi noile media.
Nominalizarea la Premiile AFCN -2018 înseamnă pentru reprezentanții MAGMA o recunoaștere a activității acestora, o activitate care nu este deloc ușoară, după cum au mărturisit.
„Pentru noi, această nominalizare înseamnă enorm. De fapt, este o mare recunoaștere a activității noastre de către o instituție care se ocupă cu finanțarea proiectelor <<ce susțin creaţia contemporană românească și valorizarea patrimoniului, ce contribuie la buna înţelegere a fenomenelor artistice, precum şi la accesul cât mai larg al publicului la cultură>>. Misiunea noastră este determinată la fel pe aceste căi, și nu se poate numi deloc ușoară pentru organizații neguvernamentale. Pe lângă aceasta, AFCN colaborează și cu profesioniști, manageri culturali și artiști renumiți chemați de pe teritoriul artei contemporane, fapt care dă un prestigiu mare acestui premiu.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Kispál Ágnes Evelin.
Vestea că Asociația a fost nominalizată în cadrul ediției din acest an, cât și vestea câștigării premiului, a fost primită cu mare bucurie, a mărturisit reprezentanta „MAGMA”.
„Bineînțeles, vestea am primit-o cu o mare bucurie, fiind aceasta a doua nominalizare a organizației noastre, prima nominalizare <<Premiul pentru activare interdisciplinară >> având loc la începutul anului 2016 pentru activitatea noastră desfășurată în anul 2015. Deși acel premiu nu a fost primit de asociația noastră, în toamna anului 2016 am primit din partea tranzit.ro/Sibiu, coordonată de Lia Perjovschi, <<Premiul DADA 100 pentru o agendă multiculturală și activare într-un mediu dificil.>>
Categoria în care am fost nominalizați în prezent <<Rezistență în cultură>> este o categorie foarte importantă, operatorii culturali activând în condiții vitrege, cultura/arta contemporană fiind greu de accesat pentru o majoritate semnificativă, unul din motive fiind neglijarea artei vizuale și a artei contemporane în sine în cadrul învățământului.”- a mai declarat Kispál Ágnes Evelin.
2018, un an bogat
În ceea ce privește proiectele derulate în 2018, agenda a fost una bogată, au transmis reprezentanții MAGMA. Printre cele mai importante proiecte s-a numărat expoziția intitulată „A digera trecutul”, ce a reunit 35 de lucrări semnate de artistul plastic și scriitorul Daniel Spoerri, artist cunoscut pentru „tablouri – capcană”, tablouri realizate prin aranjarea unor obiecte sau prin transformarea unor momente culinare, lucrări ce au dat naștere așa-numitului curent artistic „Eat art”.
„Anul trecut am avut în total opt expoziții în Spațiul Expozițional de Artă contemporană MAGMA, una dintre acesteia fiind vernisată și la Târgu Mureș în Studio B5, coordonată de artistul Bartha József. De fapt, toate expozițiile organizate în 2018 au fost la fel de importante pentru noi, însă expoziția personală a lui Daniel Spoerri <<A digera trecutul – Eat Art și Object Art>> a cărui curator a fost Gergely Ligetfalvi, a fost în special o mare provocare pentru noi, deoarece am prezentat – cu opere originale aduse pentru prima dată în România, activitatea artistică a unui artist de renume mondial. Cu ocazia acestei expoziții, am organizat două evenimente conexe, unul fiind <<SCHIMB DE CINĂ // Banchet @ MAGMA>>, eveniment care a urmărit modelul Restaurantului << Spoerri>>, deschis de către artist în anii 1968 la Düsseldorf – care a fost în același timp un restaurant tradițional și locul <<happeningurilor>> artistice permanente – cu diferența că cina a fost adusă la banchet de către public, mâncărurile fiind schimbate prin tragere la sorți și consumate alături de operele lui Daniel SPOERRI în spațiul expozițional. Astfel, evenimentul a dus la dialoguri între participați, creând o atmosferă de eliberare, o experiență colectivă gastro-culinară și de întărire a relațiilor comunitare. Continuarea acestei tematici după expoziția lui Spoerri a fost <<CALORIA – Expoziție documentară Eat Art>> de grup care a prezentat operele unor artiști din România, opere al căror principiu organizatoric a fost actul de a mânca, respectiv ideile organizate în jurul mâncărurilor, fie ele opere vizuale, documentare foto sau video, expoziții, perfomance sau happening. ”- a declarat Kispál Ágnes Evelin.
Proiecte în plan…
Agenda pentru anul 2019 a început deja să se contureze, aceasta cuprinzând, deocamdată, șapte expoziții, au transmis reprezentanții „MAGMA”.
„Până la această oră, avem planificate șapte expoziții pe anul 2019. Deschidem anul nou în februarie, cu o colaborare cu artista și curatoarea Kata Ungvári-Zrínyi, o colaborare derulată sub genericul <<Cum consumați opera (de artă)?>>, un proiect care va avea ca bază colecția <<Magma>>. În martie va avea loc o expoziție de grup cu artistul ceh Martin Zet și duoul artistic Mona Vătămanu & Florin Tudor, în colaborare cu Centrul Ceh din București. Pentru Zilele orașului îl avem ca invitat pe sculptorul Ágnes Előd din Budapesta, după care curatorul Áron Fenyvesi aduce o expoziție internațională de grup cu artiștii Kiss Adrian, Komoróczky Tamás, Nona Inescu, Keresztes Zsófia, Agnieszka Polska, George Crîngașu și Ulbert Ádám, o expoziție care face referire la natura schimbătoare a prezentului. În toamnă vom prezenta atelierul << MeetLab >>, cu proiectul <<Art&Tech>> din Budapesta, iar ultimul eveniment va fi tot o expoziție de grup, intitulată <<Duett>> cu artiști din România, Ungaria, Slovacia și Cehia, curator fiind artistul Bartha József, o colaborare cu Studioul B5. Sigur vom continua și anul acesta atelierele creative pentru copii, așa cum planificăm evenimente conexe expozițiilor. Detalii și date exacte despre evenimentele noastre se pot afla de pe site-ul nostru: www.magmacm.ro sau abonând la newsletterul nostru: https://us5.list-manage.com/subscribe?u=338f24e15611c84656f4e79d5&id=ea7c2ccfee”- a încheiat Kispál Ágnes Evelin.
Ana Ciorici COSTACHE