Ziua Națională a României precum și Centenarul Marii Uniri au fost sărbătorite cu mare cinste în orașul Odorheiu Secuiesc, județul Harghita,  alături de sute de români veniți din toate colțurile țării.

Ziua de 1 Decembrie a fost una foarte importantă, pentru noi românii, așadar ne-am strâns cu toții la Biserica „Schimbarea la față” din orașul Odorheiu Secuiesc, acolo unde toți românii au participat la Sfânta Liturghie. După minunata slujba de binecuvântare am plecat cu toții pe dealul Cuvar, unde se află cimitirul militar  în care  317 eroi viteji care  au căzut pe câmpurile de luptă își  dorm somnul de veci. La monument, 3 preoți au ținut o slujbă de Te Deum în cinstea Zilei Naționale. Tot la monumentul Eroilor s-a ținut un ceremonial religios pentru cei care cu cinste ne-au apărat țara. Programul a mai cuprins   momentul de depunere a coroanelor  de flori în memoria eroilor, un scurt program artistic susținut de Ansamblul „Piatra Mare” din Dobârlău, județul Covasna, și s-a încheiat cu o spectaculoasă paradă militară a Batalionului 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara”.

După aceste manifestări am pornit cu toții într-un marș spre Biserica Sfinții Împărați Consantin și Elena, unde ne-am oprit pentru a ne ruga pentru noi și poporul nostru. Însă, înainte de a ajunge la biserică, ne-am oprit în centrul orașului, unde cu toții am îngenunchiat pentru a rostu rugăciunea  de căpătâi a fiecărui credincios, „Tatăl Nostru”.

În drumul nostru spre biserică, un domn care a venit tocmai din Iași ne-a destăinuit  motivul pentru care a venit, de Ziua Națională, până la Odorheiu Secuiesc:: „Aici este nevoie mai multă de oameni, aici unde românii sunt în minoritate și nu pot face nimic. Noi trebuie să îi ajută și să le fim alături, căci suntem frați cu toții.” – a afirmat cu multă îndârjire, domnul care a străbătut un drum atât de lung.

După ce am spus o rugăciune la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, am plecat cu toții pentru a face ziua și mai frumoasă celor de la Casa „Sfântul Iosif”, un loc unde peste 150 de copii sunt crescuți cu multă iubire de măicuțele care și-au dedicat viața pentru a-i crește și  a-i face oameni mari.

Medicul  brașovean Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului”, împreună cu Dan Grăjdeanu, liderul Frăției Ortodoxe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință”, au împărțit copiilor daruri  și, totodată,  au lăsat o sumă de bani  necesară pentru cadouri,  în prag de Sărbătoarea Crăciunului.

Programul zilei de 1 Decembrie de la Odorheiul Secuiesc  s-a încheiat cu programul artistic susținut de  Ansamblul „Piatra Mare” din Dobârlău, acompaniat de Alexandru Avram, un om originar din Brașov a cărui preocupare este iubirea față de folclorul românesc. Artiștii  au cântat cu mândrie și bucurie cântece patriotice, melodii populare dar și coline pentru toți cei prezenți;  după acest moment plin de emoție și bucurie, am plecat cu lacrimi în ochi către casele noastre.

Participantă la această mare sărbătoare de suflet românesc, poeta  Mihaiela Aionesei din Tg. Secuiesc a scris pe pagina sa de socializare:

„Azi, 1 decembrie 2018, unitatea s-a făcut la Odorheiul Secuiesc. Acolo unde românii sunt în procent de 2% , «chiar mai puțin» după spusele unei locuitoare, cu ochii în lacrimi și tremurând de fericire, pentru că «de 13 ani de când sunt aici, așa ceva nu am văzut la noi». Asociația Calea Neamului și Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe au sfințit pământul cu lacrimă, cu cântecul patriotic, cu spiritul românesc pe care l-au lăsat în urma lor de la Biserica ”Schimbarea la față” până sus pe dealul Cuvar, unde se află cimitirul militar. Acolo, în Mausoleul de la Odorheiul Secuiesc, unde-i așteptau tăcând 317 eroi de «diferite naționalități și confesiuni» căzuți în primul război mondial. După oficierea ceremonialului religios și militar, la Monumentul ridicat în cinstea eroilor s-au depus coroane, iar Ansamblul „Piatra Mare” din Dobarlău Covasna, a susținut un scurt program artistic. După impresionantă paradă militară a Batalionului 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara”, împreună cu localnicii, am coborât dealul pentru a ne închina la Biserică Sfinții Împărați Constantin și Elena, nu înainte de a îngenunchea în centrul orașului, pentru rugăciunea rostită de Părintele Amfilohie de la Mănăstirea Diaconești- Bacău, care ne-a fost alături cu un grup însemnat de enoriași. Seara s-a încheiat la Casa „Sf.Iosif”- locul în care sunt adăpostiți 150 de copii de diferite etnii (români, maghiari, romi), de diferite religii (catolici, protestanți, ortodocși) crescuți de douăsprezece măicuțe care „se încăpățânează, de două decenii, să țină vie flacăra românismului și a credinței greco-catolice la Odorheiul Secuiesc, zonă în care 93 la sută din populație o reprezintă maghiarii”. (…) A fost o zi în care spiritul românesc a izbândit acolo unde este cel mai rănit. Și astfel s-a împlinit cuvântul scris: «Când pornești la drum cu Hristos, vei izbândi». La mulți ani România! La mulți ani români!”

Nicole –  Antoanela ȘERBAN

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail