Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a informat recent, în cadrul unei conferințe de presă, că va organiza, în parteneriat cu Casa „Irisz” din Sfântu Gheorghe, o bursă a locurilor de muncă, pentru persoanele cu dizabilități.

Bursa va avea loc cu ocazia Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități, în data de 3 decembrie, la sediul Centrului Propriu de Formare a Adulţilor din Sfântu Gheorghe, strada Daliei nr. 1, bloc 12, scara E, parter, începând cu ora 11.00.

„Este important de precizat că persoanele cu dizabilități, indiferent de gradul sau tipul de handicap, pot fi încadrate în câmpul muncii, conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap. În conformitate cu prevederile art. 75 din Legea 448/2006, persoanele cu handicap au dreptul să li se creeze toate condiţiile pentru a-şi alege şi exercita profesia, meseria sau ocupaţia, pentru a dobândi şi menţine un loc de muncă, precum şi pentru a promova profesional. Potrivit prevederilor legii mai sus menţionate, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi”, a transmis conducerea AJOFM Covasna.

Potrivit aceleiași surse, pentru o promovare cât mai eficientă a locurilor de muncă de care dispun, angajatorii sunt rugaţi să transmită la AJOFM Covasna oferta de locuri de muncă vacante la adresa de e-mail [email protected], sau prin fax la nr. 0267-312157.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată la nivel național, de ANOFM

Activități dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități sunt planificate și în alte localități din țară.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că „sub egida POT CE POȚI ȘI TU, ANGAJEAZĂ-MĂ!”, marchează „Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități” prin organizarea la nivel național a unor evenimente care să asigure atât dialogul dintre factorii care pot contribui la ocuparea forței de muncă din rândul persoanelor cu dizabilități, cât și activități specifice bursei locurilor de muncă.

„Acțiunile care se vor desfășura în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, direcțiile generale de asistență social și protecția copilului și organizații neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilități își propun să asigure un dialog constructiv pentru integrarea socio – porfesională a persoanelor cu dizabilități. Cu eforturi minime, angajatorii pot deveni partenerii noștri prin încadrarea persoanelor cu dizabilități.”- a transmis ANOFM.

Subvenții pentru angajatori

Agenția a reamintit că, potrivit Legii nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, acordă subvenții, pe o perioadă de 12 luni, angajatorilor care încadrează persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată, cu condiția menținerii în activitate cel puțin 18 luni de la data angajării. Subvenția lunară este de 2.250 de lei și se acordă proporțional cu timpul lucrat.

„Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată anual la data de 3 decembrie, după ce  a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1992, prin rezoluţia 47/3. Marcarea acestui eveniment la nivel internațional vizează promovarea îmbunătățirii condițiilor de viață ale persoanelor cu dizabilități.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail