Covăsnenii aflaţi în căutarea unei slujbe au posibilitatea de a câştiga bani frumoşi în Germania şi Danemarca. Firmele nemţeşti dar şi daneze caută personal în domeniul gastronomic, agricol,  zootehnic şi medicină veterninară.

Nemţii pun la bătaie 60 de locuri de muncă pentru cei care doresc să lucreze în domeniul gastronomic, 70 de locuri de muncă la culesul produselor agricole şi alte 150 pentru cei care doresc să le vândă.

Pentru cei interesaţi să lucreze în domeniul gatronomic, angajatorii caută oameni cu experienţă pentru următoarele meserii: bucătar/bucătărese, cameriste, ospătari, ajutor în bucătărie, ajutor în gastronomia de sistem, respectiv  Mc Donald’s, Burger King, KFC, Vapiano, Losteria, etc.

Cei înteresaţi să lucreze în acest domeniu trebuie să aibă cunoştinţe de limbă germană de bază, nivel B1/B2, pentru personalul auxiliar, respectiv nivel C1/C2, pentru personalul de specialitate.

Angajarea se face pentru perioada mai-noiembrie. Cazarea este asigurată de către angajator şi este   gratuită sau  la preţ negociabil.

Pe de altă parte, pentru persoanele interesate să lucreze în domeniul agricol, angajatorul solicită femei şi bărbaţi care posedă experienţă în agricultură,  au condiţie fizică bună, dar şi  cunoştinţe minime de limba germană. Pentru cei care vor lucra la vânzare sunt necesare cunostinţe extinse de limba germană, deoarece vor intra în contact direct cu clienţii. Timpul de lucru este de 40-50 de ore pe săptămână, iar angajarea se va face pentru perioada aprilie – iunie.

Şi  angajatorii danezi pun  la dispoziţia covăsnenilor   locuri de muncă  vacante. Astfel,  sunt oferite 45 de posturi  în sere, ferme de cultivare a legumelor  respectiv în ferme  de creştere a animalelor,  în diverse regiuni ale Danemarcei.  Doritorii trebuie să fi absolvit un liceu agricol sau o facultate de profil, în urmă cu maximum un an. Sunt admise doar specializările agricultură, zootehnie, horticultură sau medicină veterinară.

Informaţii referitoare la aceste posturi vacante sunt disponibile prin reţeaua EURES şi sunt postate pe site-ul Agenţiei de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM): www.anofm.ro. De asemenea, pentru informaţii suplimentare puteţi lua legătura şi cu consilierul EURES al AJOFM Covasna, personal, pe B-dul Grigore Bălan nr.14, parter cam. 2, sau la telefon: 0267-312157 interior 108, mobil: 0788-654838.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail