Pe 29 august este o zi specială numită în popor Sântion de toamnă, dată la care credincioşii comemorează un moment dramatic, cunoscut sub numele de Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul.  Acum este ultima mare Sărbătoare din Anul bisericesc, care se termină la finele lui august, urmând ca din 1 septembrie să înceapă unul nou. În 29 august este zi de Post, cumpătare şi rugăciune. 

                                                       

                                    Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul


   Această zi tristă a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul era cunoscută şi sub denumirea  populară de Sântion de toamnă. Cu ani în urmă, în câteva așezări din județul Covasna am întâlnit  și  alte variante, precum Crucea Mică  sau  Brumariul.

Există o legendă cunoscută legată de acest personaj, care spune că Sântion ar fi fost un tânar sărac, dar plăcut la înfăţişate.  Într-o zi, o femeie bogată l-a invitat peste noapte la ea, dar  el nevrând să intre în păcat, s-a rugat stăruitor la Dumnezeu să-i ia frumuseţea cea ademenitoare.  Şi s-a trezit cu un cap de … oaie, scăpând astfel de ispită.

Se mai spune că din această zi începe să se simtă răcoarea toamnei, aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a pierit Sfântul Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită chiar și în limbajul bisericesc  Crucea Mică. Pe vremuri, oamenii care făptuiau crime, tâlhării, alte păcate grele, ca să fie iertaţi ţineau un Post foarte aspru, considerând că în felul acesta li se mai trec cu vederea fărădelegile. Ceea ce era eronat. De aceea,  acest act unilateral de penitenţă nu figurează în Calendarul ortodox.

Un „trofeu” prețios

Întrebarea este de ce  s-a ajuns la un deznodământ atât de cumplit în cazul  Botezătorului?  Datorită curajului său  de a lua poziţie faţă de  dezmăţul şi viaţa imorală, luxul în care trăia Irod,  împăratul din vremea sa. Ceilalţi supuşi  erau şi ei scandalizaţi de faptul că suveranul se iubea  cu Irodiada (care îi era şi cumnată) însă nu îndrăzneau să spună ceva cu voce tare. Singurul care a luat poziţie publică a fost Ioan, spre supărarea celor doi lideri  imorali. Cea care îl ura cel mai mult pe Ioan era această femeie vicioasă,  de o răutate ieşită din comun. Ea a uneltit să fie executat contestatarul Ioan, deşi o vreme  dictatorul s-a opus, fiindcă-l  îl preţuia pe acest om neobişnuit. Totuşi, la un  ospăţ regal, Irodiada şi-a pus fiica să danseze provocator, în aşa fel încât să-l incite pe împărat. Acesta i-a promis că-i oferă orice doreşte, iar ea – la sfatul mamei – a cerut drept recompensă…capul lui Ioan. Regele a acceptat, dar mai târziu când i s-a adus „trofeul” pus într-un vas de lut s-a înfiorat şi a avut o replică memorabilă: „Acum poţi să dansezi cât vrei”, cu semnificaţia de a nu se mai opri… din intrigi. Irodiada fericită, a solicitat  să primească, în sfârşit, capul lui Ioan spre a-l îngropa la ea în curte, ca pe o supremă satisfacţie.  Tiranul a fost de acord, temându-se că înhumarea trupului alături de cap ar putea provoca vreo minune divină, conducând la… învierea (!) cucernicului personaj.

Trei momente importante

Aşa se face că trupul a ajuns undeva în Sevastia, în vreme ce această  mică, dar esenţială parte a Sf. Ioan  a urmat o serie de peregrinări, numite „Aflări ale preţiosului Cap”.     Se cunosc  trei momente importante legate de succesivele  întâmplări similare. Prima s-a datorat   unei femei pe nume  Ioana, soţia vistiernicului,  care l-a dezgropat şi l-a dus într-un loc ferit, pe muntele din satul lui Irod. În zilele împăraţilor Constantin şi Elena, cunoscuţi pentru modul în care au încurajat credinţa, a urmat o a doua aflare, iar cea de a treia s-a sărvârşit mult mai târziu,   când Capul Sfântului a ajuns  cu mare  cinste  la Constantinopol.

 

 Superstiţii și obiceiuri care s-au perpetuat

De-a lungul timpului  s-au păstrat  o seamă de obiceiuri populare, de  superstiţii legate de acestă zi importantă. Pe 29 august   credincioşii evocă mâhniţi  uciderea celui mai aprins vestitor al pocăintei. Această zi este una de Post, şi  în conformitate cu  tradiţia oamenilor din popor este bine să nu se mănânce anumite legume şi fructe, ce au o formă specială, aidoma unui…cap. După cum ne spunea un bătrân din Băcel, Vasile Marcu,  care ştie din copilărie de la părinţii şi bunicii domniei sale că azi  nu se taie varza, pepenii, roşiile, merele. De asemenea, nu e bine să se bea vin roşu, alte băuturi ce amintesc indirect de  sângele vărsat de Botezător. O altă superstiţie interzice folosirea măturilor, pentru a nu fi tulburată liniştea morţilor.

În aceasta zi  se mănâncă  doar …struguri

În anumite sate din Ţara Buzaielor credincioşii  mănâncă  în aceasta zi doar struguri, în timp ce majoritatrea femeielor în etate  ţin Post negru toată ziua. În lumea tradiţională rurală românească,  odinioară  nu se tăia nimic cu cuţitul, pe 29 august. Toate alimentele aşezate pe  masă se rupeau cu mâna, iar farfuriile, blidele sau tipsiile erau lăsate deoparte, ca un omagiu adus jertfei Sfântului Ioan Botezătorul. Ne amintim, desigur, că pe un asemenea vas a fost adus Capul Sfântului, imediat ce  fusese despărţit de trup.

Anumiţi oameni mai în etate au şi azi credinţa că temerarul Botezator este unul dintre Sfinţii cei mai apropiaţi de Dumnezeu.

 

Zi de Post

În această zi specială  se fac din nou pomeni (dar numai de fructe) pentru ca spiritele morţilor să fie îmbunate.  După  Slujba de la biserică se dau copiilor  mere şi pere.

Trebuie deci reținut că pe 29 august est zi de Post şi  reculegere pentru toţi cei credincioşi, o ocazie de a ne gândi la marele sacrificiu făcut de Sf. Ioan Botezătorul.

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail