Ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție, Festivalul vizual intitulat AMURAL are deja o frumoasă tradiție, devenind un brand în materie, pe de-o parte. Iar pe de alta, stârnind –aspect meritoriu –atât interesul specialiștilor, cât și al unui public tot mai numeros.
Festival inedit
Pentru cititorii ce nu cunosc prea multe despre concept vom spune că este vorba despre o întâlnire artistică care se va derula în aer liber, într-un mediu ambiental minunat. Mai precis, pe îngusta și originala Alee După Ziduri din Brașov, o zonă pietonală ce amintește de vechile uliți din burgurile medievale.
Timp de patru zile, mai precis între 23-26 august 2018, spectatorii ce iubesc frumosul și modernul, printre care se vor afla numeroși localnici, dar și turiști aflați în vizită la Brașov, sunt invitați la originalul Festival AMURAL, numerotat anul acesta sugestiv drept„Ediția A4”.
Manifestarea reprezintă rodul unei inițiative private a unui grup de tineri artiști plastici și specialiști IT din zonă, care s-au gândit în urmă cu câțiva anisă-i ofere celui mai vizitat oraș din România noi valențe atractive, propunând o activitate culturală de dimensiune națională. Ba chiar europeană. Ca atare au solicitat autorităților găsirea cadru natural în perimetrul central,care să permită aplicarea unor forme de creație artistică pe un suport tehnologic modern.
Așa s-a ajuns la „uitata”Alee După Ziduri, ce s-a transformat treptat precum…Făt Frumos din poveste. Aria amintită a fost cu ani în urmă un loc prea puțin frecventat de brașoveni, iar de turiști nici atât. Deși se află într-o zonă centrală, cărarea șerpuitoare era ocolită de pietoni, fiindcă găseai gunoaie la tot pasul, inclusiv în albia Pârâului Graft, un mic curs de apă ce teoretic trebuia să înfrumusețeze peisajul, nu invers. Pe aici își făceau odinioară veacul (și adesea…necesitățile) indivizi fără căpătâi, oameni ai străzii. Seara se orbecăia, deci nici vorbă de o destinație de promenadă romantică…
Astfel că asanarea s-a impus hotărât, cu atât mai mult cu cât aleea se găsește în perimetrul pitoresc de la Livada Poştei, nu departe de cocheta clădire a Bibliotecii Judeţene. Deci aproape de punctul unde începe drumul spre Poiana Braşov, pe unde trec mii de turiști.Până la urmă ediliiau realizat că acolo se află o „comoară” urbanistică, un perimetru nevalorificat, așa că au luat măsurile radicale cuvenite.
O zonă atractivă
Ca urmare a implicării Primăriei şi Consiliul judeţean Brașov, întreaga zonă delimitată de zidul Cetății, Pârâul Graft şi Calea Poieniia devenit acum un parc superb, străjuit de pădure, beneficiind de amenajări de agrement și cărări care duc spre Promenada Warthe şi impresionantele Turnuri Alb și Negru – două vestite bastioane de observaţie şi apărare din vechime. În acest perimetru agreabil se găseşte și Bastionul Graft, pe sub care curge firul de apă cu același nume, în interiorul construcţiei medievale fiind amenajat un punct muzeal.
„Ecrane” inedite
Cum spuneam și la început, Festivalulvizualare tot mai mult succes pe plan intern și exterm, initiativa unor tineri creativi originari din frumosul burg de sub Tâmpa fiind apreciată de un număr tot mai mare de specialiști, dar și de publicul larg. Miza lor a vizat conectarea urbei la cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un proiect de dimensiune națională și europeană care să aducă arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie.
Organizatorii luiAMURAL2018 ne-au asigurat că fortificațiile medievale de acolo vor deveni, pentru următorul interval de timp, pagini animate ale unorinedite creaţii artistice. Zidul Cetăţii, Turnul Alb, Bastionul Graft sunt…„ecranele” cele mai căutate şi mai provocatoare pentru artiştii expozanți. Surprizele de anul acesta includ pe lista proiecţiilor și alte obiective precum Casa Colaj, vechiul Turn al Măcelarilor, Casa Bântuită, şi chiar…Pârâul Graft.
Evenimentele care vor avea loc pe timpul zilei sunt cu intrare liberă, iar la performance-urile nocturne de la Turnul Negru și la Hala Visssual, din cauza capacității reduse, dar și pentru a acoperi cheltuielile cu artiștii internaționali, spectatorii vor plăti bilet. Pot fi achiziționate și abonamente care acoperă toate cele patru zile de Festival. Costul unui abonament este de 100 lei și se poate achiziționa online de pe: https://www.bilete.ro/amural/ sau la fața locului.
O mulțime de proiecții video simultane
Recunoscut drept festivalul cu cele mai multe proiecții video simultane, AMURAL plusează în acest an și cu o listă impresionantă de show-uri audio-video de neratat. În prima seară se va realiza o incursiune în istoria audiovizualului românesc. Pe scena de la Turnul Negru vor prezenta ritmuri electro și succese ale anilor’80muzicienii de la Baba Dochia și Brazda lui Novac. Vineri este o zi specială grație implicării britaniculuiMax Cooper, producătorul unor videoclipuri fascinante, dar nu numai. Partea a doua se va derula în spațiul Visssual, unde are loc un show undergroundintegrat susținut de Borusiade, Cosima Von Bulove, Chlorys și Zen pe DN1, alături de proiecțiile video ale lui Cote.
Sâmbătă scena va fi ocupată mai întâi de un duo performant, alcătuit dinMelmann (Argentina) șiMaotik(Canada), ce oferă un set de muzică pe viuși proiecții. Urmează Arms and Sleepers (USA) cu un show cinematic. Apoi asistența este invitată din nou la Visssual spre a lua parte la un showcase în forță a minimal-ului românesc Andrei Ciubuc, alături de 3 DJ locali: Mihaio Pol, Vygo și Mera. Partea video este asigurată de Aural Eye.
În încheiere, duminică evolueazăliveDanaga & Maria Brudașcă cu proiecții analog, urmați deRemus Miron, Moduler și mulți alții.
Să nu-i uităm pe unii dintre cei mai buni VJ români, Cote, Paketa12, Pareidolia, Noetic, alături de care performează Glimt Visuals (din Suedia) și Infimensions (din Croația), în total 16 artiști sau studiouri de artă video.
Această impresionantă desfășurare de forță s-a putut realiza doar cu sprijinul unui partener de încredere cum estefirma EPSON, care furnizează majoritatea proiectoarelor video pentru Festival.
Cinematograf vestit ce urmează a fi reabilitat
Pentru vechii cetățeni ai Brașovului,cinematograful Popular a constituit până la Revoluție un simbol al sălilor tradiționale de proiecție, alături de Patria, Astra, Modern și Arta, incinta fiind frecventată zeci de ani de către iubitorii de film. Printre care m-am numărat și eu. I-a venit acum rândul de a fi reabilitată la fel ca sala Patria, așa că tinerii care au inițiat Festivalul AMURAL acum patru ani s-au gândit să o mai utilizeze cât se mai poate.
Pentru a marca acest moment artistul canadian Maotik va realiza în interior instalația video Aeryon, astfel încât publicul va putea intra pentru ultima dată în sala amintitului cinematograf înainte de reabilitare.
Originalul Festivalul se va încheia duminică, 26 august 2018, cu o proiecție 3D realizată de Aural Eye pe muralul devenit de acum obiectiv turistic. Probabil și acesta se va pierde odată cu renovarea și schimbarea tencuielii, dar va trăi în amintirea și fotografiile spectatorilor nostalgici.
Pe scena în aer liber din spatele CinemaPopular se vor împleti poezia și muzica live. Acest spațiu vine să contrabalanseze artele digitale de la Turnul Negru printr-o abordare clasică, de tip analog a artelor.
Realitatea văzută de artiști
La Turnul Alb vor fi prezente în 2018, pentru prima dată, lucrări din„realitatea… augmentată”. Curatoriat de One Night Gallery, donjonul va găzdui creații semnate de Raluca Băraru, Livia Fălcaru și Victor Fota,augmentate cu animații ce vor putea fi vizionate cu telefonul mobil.Tot aici artiștii se vor juca în realitatea virtuală în mijlocul publicului.
Turnul Negru va găzdui o expoziție dedicată acestei ediții cu lucrări de artă vizuală în format A4, anume fotografii, design, ilustrație, colaje.
Bastionul Graft – un alt element architectural medieval -va adăposti animațiile faimosului regizor Tomek Baginski din Polonia, de asemenea, expoziția de design grafic dedicată lui Bogdan Ceaușescu și expoziția de bandă desenată a lui Akira (Cristian Dârstar), artist cu rădăcini brașovene.
Un alt localnic ce excelează în domeniul său este pictorul Ion Văcăreanu, artist cu lucrări apreciate și licitate în întreaga lume. Expoziția-eveniment dedicată lui va avea vernisajul în timpul Festivalului, dar va rămâne montată timp de o lună la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.
În cinstea unui mare artist brașovean – regretatul fotograf de talie mondială Brassai, supranumit „Les Yeuex de Paris” pentru celebrele sale instantanee despre Capitala Franței – va fi dedicată o pictură murală.
„Hub” cultural
A doua mare locație a festivalului ce va deveni în curând centrul culturii alternative a orașului, un adevărat „hub”, este Hala Visssual. Aici a funcționat cândva o… fabrică de încălțăminte, iar după dezafectare a devenitun spațiu în care au loc din ce în ce mai multe evenimente culturale.
Pe parcursul actualului Festival aici vor fi găzduite expoziții de fotografie, precum este cea a artistei din Germania, Gitta Seiler, dedicată unor tinere mame. România va fi reprezentată de Centrul de Fotografie Documentară prin Ioana Cîrlig și Petruț Călinescu.
Dar ceea ce va face manifestarea interesantă pentru tinerii spectatori ahtiați de tehnica modernă sunt anumite instalații neconvenționale. Vorbim de InDialog (Franța) cu senzori ai undelor cerebrale, de construcțiile ușoare ale lui Markus Puhlmann (Germania), de obiectele repetitive ale lui Martin Balint sau arhitecții de frumos RIZI sau Trip, creații originale ce dau o altă dimensiune festivalului prin ideile și forma lor.
Tot ca o „instalație” pusă în slujba artei poate fi privită și CinemaTURNgraful de lângă Turnul Alb, unde vor rula filme și animații de și despre artă.
Numărul artiștilor expozanți depășește suta, fiind amintiți în articol doar cei mai cunoscuți. Totodată cifra proiecțiilor și instalațiilor va fi una record. Spectacolele audio-video vor schimba felul în care savurăm concertele. Lucrările îi vor pune pe gânduri fără doar și poate pe vizitatori. Totul va fi o sărbătoare vizuală jucăușă și inteligentă în același timp.
Oficilitățile locale s-au implicat activ
„Am sprijinit fiecare ediţie a Festivalului AMURAL şi o vom face în continuare, deoarece constituie un eveniment deosebit pentru oraşul nostru, manifestarea desfăşurându-se în locaţii speciale, cu care lumea este mai puţin obişnuită. Vorbim de cadrul natural de După Ziduri, de zona medievală a Turnurilor, dar şi de vechiul cinematograf Popular, pe care îl vom reabilita. Sala va fi practic readusă la viaţă pentru scurt timp cu ocazia acestui festival, prin intermediul artelor vizuale.
Proiectul are un buget total 233.750 lei, din care suma de 99.200 lei este cofinanţarea oferită de către municipalitate prin Ghidul de finanţare a proiectelor culturale. La sesiunea din acest an am încercat să selectăm şi să cofinanţăm nu doar proiecte din cultura clasică, teatru, muzică sau film, ci să sprijinim şi această cultură alternativă, care se adresează în special tinerilor, având o foarte mare efervescenţă în această perioadă“, a declarat tânărul și dinamicul viceprimar Costel Mihai.
Bucurie a privirii și spiritului
Această bucurie a privirii și spiritului nu ar fi posibilă fără sprjinul unor parteneri deosebiți, precum EPSON, Primăria și Consiliul Județean Brașov,Fan Courier, Accenture, Gambrinus, Centrul Cultural German + Goethe Institut, Coresi, Aqua Carpatica, Institutul Polonez, Ambasada Suediei, Colegiul Național Aprily Lajos, Universitatea Transilvania, Centrul Multicultural, One Night Gallery, Muzeul Județean de Istorie, Ina Schaeffler, Cinema One, Ioooi, Green Revolution + I’Velo, Centrum House Hostel Brașov, Agenția Metropolitană și RAT BV.
ooo
…În final, în numele redacției cotidianului „Mesagerul de Covasna” le urăm mult succes participanților și le adresăm felicitări organizatorilor!
Horia C.Deliu