„M-am întors astăzi, aici, în școala care mi-a pus o pâine în mână; în școala în care am învățat meserie!”
Prima promoție a Școlii Medii Tehnice de Cooperație – actualul Liceu Tehnologic „Constantin Brâncuși” a avut ieri întâlnire, la 65 de ani de la absolvire.
Școala Medie Tehnică de Cooperație reunea elevi de peste tot din zonă. Din diverse localități ale județului provin și absolvenții primei promoții a acestei școli. Dar distanța nu a fost un impediment în calea revederii cu ocazia împlinirii a 65 de ani de când părăsiseră porțile școlii.
Au pășit în sala de clasă cântând și revărsându-li-se pe chip o bucurie rar întâlnită și s-au așezat, cu emoție, în bănci, începând să deruleze amintirile din anii de școală.
„Au fost momente frumoase. Profesorii noștri erau tineri, unii dintre ei, la debutul carierei; noi eram copii. A fost perioada cea mai frumoasă… Eram tineri, ne-am simțit foarte bine. Era o școală foarte bună! Eram din diferite localități și eram împărțiți în două clase – una cu 42 de fete și una cu 29 de băieți. Legătura dintre noi nu s-a pierdut nici astăzi. Mă bucur că am putut să ne întâlnim și astăzi, măcar o parte, pentru mulți dintre colegi, nu mai sunt printre noi” – a declarat unul dintre participanții la întâlnire.
Cele două clase aveau ca specializare principală contabilitatea.
Avocați, directori de bănci, statisticieni, contabili – s-au numărat printre cei care le-au ghidat, atunci, pașii.
„Am absolvit în luna iulie, și în 1 august, fiecare dintre noi aveam loc de muncă. Era ceva sigur, nu ca acum.”- a spus un alt participant la întâlnire. Acesta le-a transmis tinerilor de astăzi un mesaj: „Să învețe! Să învețe o meserie, să se pregătească pentru viața care îi așteaptă, să știe că din meserie se poate trăi!”
Același participant a mărturisit că, fiindcă meseria i-a fost atât de dragă, o practică și astăzi: după 52 de ani de vechime în muncă, lucrează încă în contabilitate.
Iată cum, din locul în care s-au format și în care și-au construit traseul pentru anii ce au urmat, membrii promoției anului 1953 ai Școlii Medii Tehnice de Cooperație au oferit, la rândul lor, o lecție de viață.
„Întâlnirea a fost o încântare! Acești oameni sunt o lecție de viață… Probabil că vine un moment în care îți faci un bilanț… îți dai seama că ți-ai clădit o familie, ai copii, aceștia au plecat și ai rămas cu amintirile tale. Trecând în revistă amintirile, îți dai seama că perioada cea mai frumoasă a vieții este cea în care ai fost elev, în care ai legat prietenii adevărate și în care colegii ți-au rămas în suflet. Pentru mine, acest eveniment a fost o lecție de viață și din alt punct de vedere: faptul că școala rămâne în sufletul unui om, după zeci și zeci de ani, arată că ea trebuie pusă în societate acolo unde îi este locul: un loc de frunte! Noi formăm destine, fapt dovedit și de mărturisirea unuia dintre participanții și organizatorii acestui eveniment: << Mă întorc în locul care mi-a pus pâinea în mână o viață întreagă! Am putut trăi din meseria pe care am învățat-o aici, o viață întreagă >>”- a declarat, la finalul întâlnirii, directorul actualului Liceu Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai.
Ana Ciorici Costache