„În umbra timpului” este titlul celui mai recent volum semnat de profesorul și esperantistul Mihai Trifoi, din Bixad, cuprinzând articole, traduceri, comentarii și opinii cu privire la actualitatea românească și nu numai.

Apărut la Editura „Eurocarpatica” a Centrului European de Studii Covasna-Harghita,  volumul face parte din Colecția „Centenarul Marii Uniri”. Lansarea a avut loc recent, la sediul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.

Autorul și-a structurat lucrarea în trei capitole, încercând, în întregul acesteia, să ofere soluții și direcții pentru „înțelegerea lumii în care trăim zi de zi”, după cum a afirmat chiar domnia sa.

„Eu mai mult scriu decât vorbesc, asta și pentru faptul că (…), părăsindu-mi elevii, odată cu ieșirea la pensie, nu mai am cui să îi vorbesc. De aceea, mă așez la masă și îmi aștern gândurile pe hârtie. (…) Am încercat să redau prin prisma gândurilor și sentimentelor mele, realitatea zilelor noastre, începând de după Revoluție încoace, care nu este, din păcate, oricât am dori, nu este poate cea mai potrivită pentru o viață normală și de calitate, și mă doare sufletul când mă gândesc că România rămâne mereu pe ultimele locuri, nu reușim să ieșim din această stare de aproape hibernare. Cine este de vină? Nu mă întrebați, pentru că știți și dumneavoastră, dar sper că se vor găsi oameni, până la urmă, care să ajute țara să prospere și fiii ei rătăciți prin alte țări să se întoarcă acasă!” – a afirmat, în cadrul lansării, profesorul Mihai Trifoi.

Mare parte dintre articolele cuprinse în carte au fost publicate, de-a lungul timpului, în paginile ziarului „Mesagerul de Covasna”, echipa redacțională fiind bucuroasă și mândră să aibă un asemenea colaborator.

Prof. Maria Monica Stoica, autoare a Prefeței volumului, a arătat că „opera publicistică a lui Mihai Trifoi este în mod cert un câştig valoros pentru cititor”.

„ Opinia poate fi confirmată dacă va avea ocazia să parcurgă noul volum de autor: <<În umbra timpului, I>>, care aduce împreună <<articole, traduceri, comentarii şi opinii>>, însumând textele apărute în cotidianul <<Mesagerul de Covasna>>, cele scrise în decursul precedentului an 2017. Mihai Trifoi <<ţine>> de ani buni pagina de fond a îndrăgitului cotidian covăsnean şi îl conectează pe cititor la realitatea evenimenţială, facilitându-i accesul la informaţie şi la marea cultură, prin fiecare articol publicat. Cu puterea de convingere a celui care învaţă, dar şi educă, a celui care sancţionează, dar şi corectează, a celui care instruieşte, dar şi delectează. Uzând de eleganţă, simplitate şi bun-simţ, având la bază modestia şi probitatea profesională, fundamentată pe erudiţie bogată, editorialistul ne dovedeşte că scrisul de calitate este condiţia esenţială a jurnalismului, când acesta se constituie într-o profesiune de credință, un act de conştiinţă. Cuvântul, în forma lui scrisă sau vorbită, a fost, este şi va rămâne un mijloc eficace de a îndruma gândirea şi comportamentul uman, cu scopul de a obţine progresul societăţii şi de a-i oferi repere valorice clare. Iar Mihai Trifoi practică genul acesta de jurnalism pedagogic în paginile cotidianului <<Mesagerul de Covasna>>, prin articolele de fond, comentariile şi opiniile reunite apoi în volum (…).” – scrie prof. Maria Monica Stoica, în Prefața volumului.

Prezentă la lansare, autoarea Prefeței l-a felicitat pe prof. Mihai Trifoi pentru lucrarea sa:

„Încep prin a-l felicita pe autorul Mihai Trifoi, pentru apariția acestui  prim volum din seria intitulată <<În umbra timpului>>, cel care continuă, desigur, gruparea articolelor, studiilor și eseurilor publicate de dumnealui, de-a lungul timpului, în urma unei colaborări benefice, în paginile <<Mesagerului de Covasna>>, al cărui reprezentant este doamna director Maria Crețu – Graur.  Îl felicit pe autor pentru efortul  de a aduna în cărți distincte, articolele pe care noi, probabil, le-am citit disparat (…). Cartea ne oferă o viziune cuprinzătoare asupra preocupărilor domniei sale și asupra meditațiilor pe tema istoriei contemporane, căci ea este cea care îl inspiră, de cele mai multe ori, pe autor.”

Prof. Maria Monica Stoica a mai declarat, în cadrul evenimentului de lansare a volumului:

„Îl felicit  pentru apariția acestei cărți, îi mulțumesc fiindcă ne face și pe noi părtași la un eveniment cultural care și el scrie o istorie, nu despre viața culturală a comunității românești din Sfântu Gheorghe,  respectiv Covasna, ci despre activitatea cultural – științifică din Sfântu Gheorghe, respectiv Covasna, fără granițe de ordin lingvistic, pentru că acestea nu se pun niciodată atunci când vorbim de valoare și despre niște principii umane și cultural- științifice universal valabile (…). Felicit, de asemenea, ziarul <<Mesagerul de Covasna>> pentru inspirația de a-și fi găsit colaboratori atât de valoroși, căci, iată, numai anul acesta, am asistat la un adevărat regal al cărții, prin volumul <<Viața publică din Sfântu Gheorghe, între 1918-1989>> al domnului dr. Ioan Lăcătușu, volumul intitulat <<În umbra timpului>>, al profesorului Mihai Trifoi, volumul conținând dialoguri și reflecții filosofico-teologice  ale părintelui Ioan Tămaș Delavâlcele, toți trei fiind, de fapt, de-a lungul timpului, semnatari ai articolelor care au ținut pagini de fond în <<Mesagerul de Covasna>>. Îl felicit,totodată și pe domnul Ioan Lăcătușu, pentru că este directorul Editurii <<Eurocarpatica>>, inițiatoare a  atâtor proiecte culturale și științifice foarte, foarte valoroase și să îi mulțumim că ne-a cooptat și pe noi (…)”.

Argumentul volumului, semnat de dr. Ioan Lăcătușu, arată că „În umbra timpului” „este o continuare a proiectului publicistic format din volumul Profesioniştii noştri 13. Mihai Trifoi profesor, publicist, esperantist la 70 de ani, apărut în anul 2014 la Editura Eurocarpatica și din cele trei volume cu titlul În jungla vieții, apărute între anii 2015-2017, la aceeași editură.”

„Cartea este structurată pe trei capitole: În umbra timpului, Cosmologice și Bibliografie. Majoritatea celor 60 de articole din capitolul I și II au apărut în cotidianul Mesagerul de Covasna, în cursul anul 2017. Bibliografia prezintă bogata activitate editorială și publicistică a profesorului, publicistului, traducătorului și cercetătorului în domeniul interlingvisticii și esperantologiei, Mihai Trifoi. Sunt redate, în ordine cronologică, titlurile celor 14 volume (manuale școlare, memorialistică, eseuri și publicistică), 11 volume reprezentând traduceri în limba română, din limba esperanto, 474 articole și studii și 52 articole, opinii, comentarii în limba esperanto, publicate în reviste din țară și din străinătate. Din totalul celor 474 articole, 73 au apărut în cotidianul Cuvântul nou din Sfântu Gheorghe, în perioada 1985-2006 și 401 în Mesagerul de Covasna din același oraș, în perioada 2006-2017.”- evidențiază, în Argument, dr. Ioan Lăcătușu. Tot în Argument, domnia sa arată că:  „Mihai Trifoi s-a născut în 8 august 1944, într-o zonă de referinţă pentru istoria şi cultura românească, în Sighetu Marmaţiei, în legendarul Maramureş. A predat limba română în mai multe școli, majoritatea din județul Covasna, între care, peste trei decenii, la Şcoala Generală din Bixad, aşezare locuită majoritar de etnici maghiari. A cules roadele muncii de profesor înzestrat de Providenţă cu harul dascălului dedicat misiunii de educator şi formator de conştiinţe şi caractere, roade concretizate în premiile obţinute de elevii săi la olimpiade şi concursuri naţionale, în performanţele profesionale ale foştilor elevi, majoritatea, azi, oameni de ispravă în societatea românească şi, din păcate, într-un număr mare de ţări din Europa şi America, din cunoscutele cauze ale evoluţiilor postdecembriste româneşti. Are o bogată activitate extraşcolară: volume de publicistică și eseuri filosofice, studii şi articole publicate în reviste de cultură şi literatură din ţară şi din străinătate, în presa locală, regională şi naţională, dar şi importante cărţi reprezentând traduceri în limba română a operei filosofului danez Martinus.”

În cadrul lansării recentului volum semnat de prof. Mihai Trifoi, dr. Ioan Lăcătușu a declarat că:

„Este foarte important că redacția ziarului <<Mesagerul de Covasna>> a oferit posibilitatea editorialistului, publicistului, scriitorului Mihai Trifoi, să fie prezent, iată, al patrulea an consecutiv, cu o consecvență demnă de invidiat, prezentă în paginile ziarului… și mai este un aspect important: redacția nu i-a pus niciun fel de condiții, niciun fel de constrângeri, niciun fel de limitări; autorul a avut libertatea de a aborda temele pe care le-a considerat necesare, subiectele care, așa cum a subliniat doamna profesoară Maria Monica Stoica, au fost preluate din realitatea aceasta foarte tumultoasă a zilelor noastre. Apoi, bineînțeles că a existat această posibilitate a domnului profesor, de a permite o continuitate  tematică și, în același timp, o actualizare a subiectelor și implicare în această realitate. (…) Eu am încercat să descifrez textele sale prin perspectiva a ceea ce se cere de la un articol de presă, de la un material de presă, într-o stare de normalitate, nu ne referim la presa așa – numită tabloidă și la articolele care tratează cu totul alt tip de probleme. Din acest punct de vedere, câștigul este reciproc, într-adevăr: a câștigat redacția ziarului, prin condeiul, articolele și prin pana domnului profesor, iar domnul profesor a avut posibilitatea, iată, să fie prezent în presă, cu consecvență. (…) Profesorul Mihai Trifoi este, așa cum s-a subliniat în Prefață – de echilibru, de bun simț, un analist profund și bineînțeles, cei care i-am citit  textele, și nu sunt puțini, mă refer, în primul rând la ecourile pe care le primește redacția și la noi ca editură, sunt oameni care așteaptă textele scrise de Mihai Trifoi și din acest punct de vedere, putem sesiza diversitatea tematică, actualitatea conținutului și mesajelor articolelor, profunzimea analizelor. (…) Dacă s-ar ține cont de sugestiile, soluțiile date de profesorul Mihai Trifoi, nu în totalitate, ci într-un procent cât de mic, imaginați-vă ce progrese s-ar realiza.  (…) Mihai Trifoi face o raportare critică la multe dintre disfuncționalitățile și problemele care există în societatea românească, dar o face cu echilibru și cu bun simț (…)”.

Dr. Ioan Lăcătușu a încheiat felicitându-l pe prof. Mihai Trifoi pentru reușita finalizării acestui volum, pentru „consecvență, pentru profesionalism, pentru dăruire, pentru motivarea lăuntrică”:

„Eu consider că (…) este o mare binecuvântare pentru noi că în județul Covasna există profesorul, publicistul și analistul, prietenul nostru, Mihai Trifoi. Nu putem enumera pe degetele de la două mâini publiciștii din județ, există valul tânăr, de la care avem așteptări și care are timp să-și arate potențialul. Dintre seniori, Mihai Trifoi face un lucru deosebit. De aceea, merită felicitat pentru consecvență, pentru profesionalism, pentru dăruire, pentru motivarea lăuntrică profundă, în care aspectele pecuniare sunt pe ultimul loc, deoarece știm foarte bine eforturile pe care le face redacția <<Mesagerul de Covasna>> pentru a apărea și aceasta este o tribună a societății civile românești deosebită. Imaginați-vă că noi suntem norocoși: avem un bilunar în limba română, avem cotidianul <<Observatorul de Covasna>>, care are o altă politică editorială și alte priorități și avem <<Mesagerul de Covasna>>, care este tribuna societății civile românești, a instituțiilor culturale românești. (…)”- a spus dr. Ioan Lăcătușu.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail