Astăzi, 01 iunie , în calendarul ortodox se face pomenirea Odovania Înjumătățirii praznicului; Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în jurul anului 100 și a trăit în vremea împăraților romani Antonin cel Pios (138-161) și Marcus Aurelius (161-180). Părinții săi erau greci păgâni. Devine creștin după ce-l întâlnește pe un bătrân pe malul mării, care îi vorbește de Hristos. În urma acestei discuții mărturisește: „Iar mie mi s-a aprins deodată un foc în suflet și m-a cuprins o mare dragoste de profeți, ca și de bărbații aceia care au fost prietenii lui Hristos. Și, gândindu-mă la cuvintele lui, găseam că aceasta este singura filosofie sigură și aducătoare de folos. În felul acesta și pentru aceasta sunt filosof“ (Dialog cu iudeul Tryfon, VIII, 1, p.130). Plecând de la faptul că termenul de „filosofie” se traduce prin iubire de înțelepciune, filosoful creștin este cel iubitor de Hristos.

După convertire, pleacă la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon și apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima școală filosofică în care se va preda credința creștină. Prin deschiderea acestei scoli, filosoful cinic, Crescens, devine adversarul Sfântului Iustin, ajungând să îl denunțe autorităților române că este creștin. Precizăm că el deschide această școală în vremea persecuțiilor, când creștinii se ascundeau ca să nu fie omorâți.Când a fost întrebat dacă renunță la Hristos, Sfântul Iustin a răspuns: „Nici un om în toate mințile nu abandonează Adevărul pentru eroare“.

În anul 165, după denunțul lui Crescens, Sfântul Iustin primește moartea martirică prin tăierea capului, în ziua de 1 iunie. Menționam că Sfântul Iustin a fost unul dintre apărătorii credinței creștine, trimițând două apologii: una împăratului Antonin, iar cealaltă senatului român.

Moaștele Sfântului Iustin se aflî ân Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, din Sacrofano, la mică distanță de Roma. Tot astăzi, facem pomenirea: Sfinților Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax; Sfântului Mucenic Evelpist; Sfântului Mucenic Peon; Sfântului Mucenic Valerian; Sfântului Mucenic Firm; Sfântului Mucenic Tespesie.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail