Concertul trupei sZempöl Offchestra va încheia, miercuri seară, cea de-a patra ediţie a Festivalului internaţional de teatru „Reflex”, desfăşurat de la Sfântu Gheorghe.

„Spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an accentul s-a pus nu doar pe arta dramatică, ci şi pe muzica live, care a jucat un rol foarte important în aproape toate propunerile regizorale prezente la Sfântu Gheorghe. Prin urmare, în mod firesc, festivalul se va încheia miercuri seară cu concertul unei trupe care combină limbajul muzical cu cel al teatrului. Este vorba despre sZempöl Offchestra, pe care publicul festivalului a putut-o vedea şi în spectacolul „Alice” de la Teatrul Tamási Áron”, anunţă organizatorii, într-un comunicat de presă postat pe pagina de internet a evenimentului.

Festivalul, organizat de Teatrul maghiar „Tamasi Aron”, a început pe 4 mai cu spectacolul de dans flamenco susţinut de artistul spaniol Juan Manuel Fernandez Montoya, cunoscut cu numele de scenă Farruquito, şi a adus la Sfântu Gheorghe prestigioase trupe de teatru din Polonia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Slovenia şi România, cu spectacole dintre cele mai diverse.

„Un spectacol îndrăzneţ, dar bine primit de public, a fost „Grace”, prezentat de Trupa Hodworks din Ungaria, care a adus în prim plan nevoia omului de eliberare prin decadenţă şi chiar dezumanizare, exprimată prin coregrafia abstractă în care s-au lăsat purtate trupurile goale ale artiştilor maghiari. Dintr-o cu totul altă zonă a fost spectacolul „Gob Squad’s Kitchen”, care a reuşit să aducă hohote de râs în rândul spectatorilor de la REFLEX4, oferindu-le ocazia de a descoperi că frumosul şi arta se regăsesc chiar şi acolo unde aparent domneşte banalitatea, cum ar fi bucătăria obişnuită a unui apartament oarecare. Relaţia dintre mamă şi fiică, dar şi prăpastia dintre generaţii au fost prezentate într-o lumină nouă, poate chiar şocantă, de artistele trupei She She Pop din Berlin, în cadrul spectacolului „Ritualul primăverii”, care a vorbit despre frustrările, neîmplinirile, eşecurile şi schimbările ireversibile pe care le aduce, în viaţa cuiva, statutul de mamă sau de fiică”, au precizat organizatorii.

Aceştia au mai amintit, printre altele, că cel mai lung spectacol din festival a fost „Iosif şi fraţii săi”, după Thomas Mann, al Teatrului Örkény István din Budapesta, care a durat aproape cinci ore.

„Acest festival a apărut în anul 2009, când teatrul împlinea 60 de ani şi trupa a simţit nevoia să-şi întărească relaţia cu spectatorii prin implicarea lor într-un proiect teatral care să le întreţină reflexul curiozităţii de a privi dincolo de propriul spaţiu cultural”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Reflex, regizorul Bocsaradi Laszlo, la deschiderea festivalului.

Potrivit acestuia, Reflex şi-a propus să fie „un punct de întâlnire al celor mai diverse stiluri artistice şi teatrale contemporane din Centrul, Estul şi Vestul Europei”, iar ediţia din acest an a fost o „celebrare a dramaticelor încercări de a înţelege sensurile existenţei noastre”.

„Vă spun sincer că nu s-a întâmplat cum se întâmplă de obicei, adică se formulează o temă şi apoi se caută spectacole pentru a fi prezentate în festival. Eu am încercat să umblu în cât mai multe direcţii şi să văd cât mai multe spectacole şi încercam să simt ce se întâmplă în teatru, ce nevoie simt eu ca ce direcţie să devină importantă în acest moment, încotro să o ia teatrul, pentru că ori începi să te repeţi, şi distrugi esenţa scopului tău, ori reuşeşti să treci la un alt nivel şi eu sper că acest festival este o încercare de a trece la un alt tip de a face teatru şi de a gândi un festival”, a mai spus Bocsardi Laszlo.

AGERPRES/Oana Mălina Negrea.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail