Ziua Națională a Portului Tradițional a fost celebrată, ieri, de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe. Sute de elevi au pregătit și au urmărit programe artistice și au defilat în „parada costumelor populare” . Conducerea unității de învățământ și-a propus să facă din această celebrare, un obicei.

Instituită prin Legea 102/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 323 din 13 mai 2015, Ziua Națională a Portului Tradițional este celebrată, din acel an, în România, în a doua duminică a lunii mai.

Potrivit Legii, „cu prilejul Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România se organizează activităţi sociale, spectacole şi concursuri cultural-artistice, prin care se evidenţiază valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone, şi se difuzează, prin mijloacele de informare în masă, materiale ce vizează domeniile de interes ale tezaurizării patrimoniului cultural material şi ale patrimoniului cultural imaterial la nivel naţional.” La Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, evenimentul a fost sărbătorit pentru prima dată, ieri,  prin activități mai ample, având în vedere atât prevederile actului normativ precizat, cât și dorința dascălilor de a cultiva dragostea elevilor pentru tradițiile și valorile lăsate de străbuni, și, implicit, pentru portul tradițional.

Cu mic, cu mare, de la ciclul primar, la cel gimnazial, sute de copii s-au îmbrăcat în costume populare sau în elemente ale acestora și au fost invitați să pășească, însoțiți de dascălii lor, în sala de sport a școlii, pentru  a participa la activitățile festive.  Bucuria li s-a citit elevilor pe chipuri, iar entuziasmul a luat, în unele cazuri, forma unor pași de dans către locul evenimentului.

În deschidere, o elevă le-a prezentat colegilor săi de clasă și de școală date privind istoricul, specificul și variațiile costumului popular românesc, iar alta, le-a vorbit despre costumul secuiesc.

Toți copiii îmbrăcați în port tradițional au defilat apoi în paradă, etalând cu mândrie ținutele și pregătind competiția ce avea să vină – competiția costumelor. Au urmat momente artistice – interpretarea unor cântece populare, prezentarea unor dansuri populare din diverse zone, iar în final, din fiecare clasă a fost ales participantul îmbrăcat cu cel mai frumos costum popular, pentru a primi o diplomă din partea organizatorilor.

Conducerea unității de învățământ și-ar dori ca organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Portului Tradițional să devină un obicei al școlii.

„Este important ca elevii să prețuiască portul tradițional, să îi cunoască povestea, semnificația și să ducă mai departe această comoară lăsată de strămoși. Ne dorim ca evenimentul organizat astăzi să devină un obicei în școala noastră!” – ne-a declarat conducerea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail