Concursul, inițiat anul trecut, va fi adresat elevilor de la secția cu predare în limba română a Școlii Gimnaziale „Turoczi Mozes” din Târgu Secuiesc și va avea ca temă „Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859”, a declarat, ieri, președintele Asociației „Calea Neamului” și vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Haghita și Mureș, Mihai Tîrnoveanu.

„Scopul acestui concurs constă, în primul rând, în încurajarea părinților din Târgu Secuiesc să își dea copiii la secția cu predare în limba română; vrem, în același timp, să le mulțumim elevilor care sunt înscriși la secția de predare în limba română și să îi răsplătim pe cei care sunt interesați de istoria României și prin acest concurs sperăm să îi stimulăm să învețe mai bine la istorie, să afle mai multe despre faptele voievozilor și eroilor români și sperăm ca pe viitor să inițiem și alte competiții de acest gen, în această locație și nu numai.” – a declarat, ieri, Mihai Tîrnoveanu.

Acesta a precizat că partenerii Asociației „Calea Neamului” în acest demers sunt Asociația Astra-Despărțământul Covasna-Harghita, prin implicarea directă a vicepreședintei Maria Crețu-Graur,  și Asociația de Tineret „GRIT”, condusă de Florentina Teacă, cele trei asociații fiind membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

„Mulțumim colectivului de cadre didactice din cadrul Școlii Gimnaziale <<Turoczi Mozes>> din Târgu Secuiesc și în special doamnei Mihaela Raicea.” – a spus Mihai Tîrnoveanu. Acesta a precizat că fondul de premiere pentru concurs va fi format prin donații din partea românilor din întreaga țară și din diaspora, dar și prin contribuția conducerii celor două asociații partenere ale acestui eveniment- Asociația „Astra”-Despărțământul Covasna-Harghita  și Asociația de Tineret „GRIT”.

„Anul trecut, fondul de premii a fost de 1400 lei pentru cele patru grupe a câte patru elevi din clasele V-VIII. Acești elevi împreună cu dascălii lor țin în picioare învățământul în limba română din orașul Târgu Secuiesc, în condițiile în care tendința generală este defavorabilă acestuia. Suntem siguri că prin astfel de activități încurajăm părinții familiilor românești, mixte sau maghiare să-si înscrie si pe viitor copiii la sectia cu predare în limba română, ce trebuie să fie un exemplu de performanță școlară.”- a precizat Mihai Tîrnoveanu.

Întrebat care sunt planurile asociației „Calea Neamului”, în anul centenar, președintele acesteia a răspuns: „Planurile sunt multe, dar rămâne de văzut dacă le vom putea realiza. Principalul obiectiv va fi ridicarea unei case pentru Ioana, fetița din Ozun, elevă cu rezultate deosebite, și pentru părinții ei și să continuăm activitățile noastre: premierea elevilor la sfârșit de an școlar, în cât mai multe localități; poate vom mai achiziționa și costume populare, acolo unde este nevoie; sprijinirea preoților din parohiile sărace, cum ar fi cele de la Baraolt, Vârghiș, Doboșeni; vom organiza activități de 1 Decembrie și vom merge pe aceeași linie a acțiunilor pe care le-am desfășurat în ultimii patru – cinci ani.”

Cei care doresc să susțină activitățile Asociației „Calea Neamului” pot face donații în bani.  Fondurile se strâng în cont BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociația „Calea Neamului” (pentru euro se adaugă la cont, SWIFT BRDEROBU și adresa băncii: Poienelor, nr. 2, bl. 211, Brașov).

 „Calea Neamului” a dăruit în jur de 200 de costume naționale românilor din județul Covasna (din localitățile Târgu Secuiesc, Brețcu, Ojdula, Mărtănuș) și din județul Harghita (din localitatea Doboi).

Asociația s-a înființat la începutul lunii octombrie 2016, însă activitatea reprezentanților acesteia era cunoscută sub denumirea „Români pentru români”.

Grupul „Români pentru români”, format din intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, s-a constituit în decembrie 2014, de Sfântul Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan – actual Mitropolit al Banatului, inițiativele continuând cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei Moldovan, actualul Episcop al Covasnei și Harghitei.

Scopul Asociației constă în sprijinirea românilor din județele Covasna şi Harghita.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail