Deși până în martie are parte de o pauză competițională, Ciprian Anton se pregătește cu seriozitate pentru turneele din acest an, care vor fi cel puțin la fel de dificile și de solicitante ca cele precedente, pentru că nu doar Ciprian se antrenează să devină cel mai bun, ci și concurenții săi din toată lumea. Sportivul covăsnean este, însă, cu atât mai motivat, cu cât în anul 2017 s-a apropiat foarte mult de scopul propus, și anume acela de a ajunge în topul celor mai buni jucători de tenis în fotoliu rulant, din lume. Întrucât Comitetul Paralimpic Român lucrează încă la calendarul competițional național, Ciprian a ales să își înceapă turneele cu o competiție „de încălzire”, atât pentru a-și reintra în forma necesară marilor concursuri, cât și pentru a obține punctele necesare clasării pe un loc mondial cât mai bun: „Mi-am ales un turneu pe data de 22 martie, în Republica Cehă – Karvin Open. Este un turneu de obiectiv – vreau să mă duc să mă dezmorțesc după sărbători. Urmează apoi două turnee foarte bune pentru noi ca lot național: ne vom deplasa în Portugalia, la turneul Villamura Open, care se desfășoară pe 7 aprilie și imediat după acesta va urma cel de calificare World Team Cup, tot în Portugalia, acolo unde ne întâlnim 12 națiuni. Mergem și reprezentăm România ca echipă, și încercăm să ne calificăm din toată grupa europeană. Adică, din cele 12 echipe din Europa se va califica doar una, care va merge și va participa la Turneul Mondial, care probabil se va desfășura în Asia. Între cele 12 țări aș putea să amintesc Spania – sportivi care sunt foarte buni – Anglia, Franța, Rusia. Noi am trecut de grupa noastră o singură dată, acum câțiva ani și am ajuns pe locul șase – a fost cel mai bun rezultat al României. Turneul respectiv a fost organizat în Turcia, în Antalya.”, a precizat Ciprian Anton.
În ceea ce privește competițiile naționale, acesta a adăugat: „Împreună cu cei de la Comitetul Paralimpic Român vom organiza Campionatele Naționale de tenis în București, pe terenurile Federației Române de Tenis, undeva în luna mai. Încă nu avem o dată fixă. La eveniment sper să participăm vreo opt jucători din toată țara: doi din București, unul din Cluj, unul din Arad, o fată din Deva, cred că va participa alături de noi din nou, și bineînțeles, eu. Din păcate noi nu prea mai avem fete în scaun rulant, care să joace tenis, așa că Deac Cristina probabil va juca la categoria noastră.”
Cu gândul că nu există limite superioare ale performanței sportive, Ciprian își propune an de an obiective din ce în ce mai înalte, știind că aceasta este cea mai potrivită cale pentru a-și depăși propriile limitări. Mereu în mișcare, după cum îi place să spună, acesta nu își arată slăbiciunile, pare neobosit și de neoprit, în ciuda piedicilor care îi apar mereu în cale. Acestea par însă a-l ambiționa mai tare și ne demonstrează constant că de fapt, cele mai greu de trecut obstacole sunt cele pe care ni le creăm noi înșine.
„Pentru acest an, mi-am propus, din punct de vedere sportiv să particip la cel puțin 14 turnee, acesta înseamnă un buget de aproximativ 7000 de euro. În urma acestor turnee sper să acumulez suficiente puncte, astfel încât să ajung cumva pe locul 70-80 mondial. Cam acesta ar fi obiectivul meu pentru anul 2018. Anul trecut mi-am propus să ajung printre primii 100 și am ajuns doar pe locul 119, din 600, ceea ce este până la urmă un rezultat destul de bun. În noiembrie am fost la două turnee destul de puternice, unul în Ungaria, în Gyor și unul în Praga, unde am jucat la categoria profesioniști, cu cei mai buni și din păcate nu am reușit să merg mai departe, dar am ajuns să joc o semifinală la dublu, ceea ce este un rezultat foarte bun. Îmi doresc foarte mult în perioada aceasta să am liniștea că aș putea să îmi permit măcar jumătate dintre turneele pe care mi le-am propus , și ca până în luna noiembrie a acestui an să particip la toate cele 14 turnee.”
Antrenamentele bine gândite și un partener potrivit sunt cheia succesului
Pentru a-și atinge acest obiectiv, Ciprian Anton se antrenează constant, chiar și în afara perioadelor competiționale, având mereu în vedere importanța menținerii unei condiții fizice cât mai bune. Un adevărat sportiv știe, însă, că nu doar rezistența fizică este cheia succesului, ci și pregătirea mentală, în vederea creșterii rezistenței la stress și la oboseală. Absolvent al Școlii Naționale de Antrenori, Ciprian cunoaște secretele sportului de performanță și se pregătește „ca la carte”: „Sunt mai multe tipuri de antrenament. Antrenamentul trebuie să aducă un plus acolo unde crezi că mai ai de corectat. Mă refer la fel de fel de teme care să pună accent pe deplasare, pentru că la noi deplasarea în regim de viteză este extrem de importantă. Trebuie să fim în continuă mișcare – aceasta este regulă de bază. Pe de altă parte, un alt antrenament se bazează pe loviturile de pe loc, acolo unde corectezi loviturile, acolo unde nu lovești din deplasare, ci ești mai mult static și lovești <<la găleată>> – primești minge după minge și trebuie să lovești în același punct de fiecare dată. Acesta este un antrenament tehnic. Mai sunt antrenamentele tactice care mă obligă cumva să gândesc anumite scheme de joc, atât din deplasare, cât și de pe loc. Este foarte importantă menținerea unei condiții fizice bune, mai ales că ne pregătim de multe turnee, care nu sunt ușoare deloc – numai dacă te gândești la deplasarea cu avionul 4-5 ore, escale prin fel de fel de aeroporturi, ajungi la hotel seara, iar a doua zi de dimineață de la 9 deja ai meci. Oboseala se acumulează în timp. Noi avem o condiție fizică bună, și în momentul în care mă așez în scaunul rulant și sunt pe teren, eu unul uit și dacă mă doare ceva ori dacă am o problemă medicală, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac. Cu toate acestea, în timp se acumulează oboseala și atunci trebuie să îmi mențin o condiție fizică bună. Din antrenament fac parte și odina și un stil de viață cât mai sănătos, cu alimentație adecvată, suplimente, băuturi care conțin minerale, care să ajute organismul să compenseze pentru cele 2-3 ore pe care le petrec zilnic pe teren, pentru a nu interveni oboseala fizică, sau patologică.”, a menționat Ciprian Anton.
Bineînțeles că perioadele de activitate fizică intensă cer pauze pentru recuperarea organismului, pentru că există și riscul suprasolicitării, ceea ce poate duce la accidentări ori chiar îmbolnăviri. De aceea, sportivul a ținut să precizeze: „Nu mă antrenez zilnic. Deocamdată mă antrenez în Brașov, dar în momentul în care voi începe din nou antrenamentele oficiale, sper să am cel puțin trei ședințe pe săptămână, acesta și în condițiile în care nu îmi permit să plătesc mai multe. (…) Din fericire mă bucur de susținere din partea Consiliului Local și a Direcției Județene pentru Sport și Tineret și nu plătesc chirie pentru teren, însă trebuie să îl plătesc pe Laci, partenerul meu de antrenament – e normal, pentru că e timpul său și mă bucur că joacă cu mine.”
Așadar, avem încredere că Ciprian Anton va reprezenta cu succes România la cele mai prestigioase turnee de tenis în scaun rulant din lume și îi dorim să își mențină entuziasmul pentru ceea ce face, forța și elanul pentru a-și atinge obiectivele sportive în anul 2018.