Sâmbătă, de la ora 17, în centrul oraşului, Sfântu Gheorghe spune NU ACTA!

Ideea protestului a început să fie popularizată pe reţeaua de socializare Facebook: „Sâmbătă, 11 Februarie 2012, vă aşteptăm în stradă, începând cu ora 17:00 pentru a protesta într-un mod paşnic şi creativ împotriva A.C.T.A. Astfel ne exprimăm solidaritatea faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană participante la manifestaţie. Vă aşteptăm la construcţia unui viitor comun bazat pe libertatea de exprimare!”, este mesajul transmis pe Facebook.

Aproape 300 de covăsneni şi-au manifestat susţinerea, alţi 83 urmând să se decidă.

În legătură cu acest subiect, liderul PNL Sfântu Gheorghe, a declarat: „Niciodată nu am considerat că numărul contează. Chiar dacă o să iasă în stradă 5 persoane, mie mi se pare că a pune Sfântu Gheorghe pe harta protestelor anti ACTA e un lucru important. Cred că mulţi dintre cei prezenţi vor veni cu acele măşti clasice, pentru că sunt împotriva acestui gen de a legifera un lucru care ar trebui să fie lăsat mult  mai liber decât au încercat ultimele acte semnate, după părerea multora destul de iresponsabil de mulţi şefi de stat din Europa”, a declarat Mădălin Guruianu.

„ACTA este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală (…) Acordul va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţul internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării”, se arată pe www.9am.ro

Mai precis, printre prevederile ACTA se numără faptul providerii de internet pot să consulte informaţiile din calculatorul unei persoane conectate atunci când există suspiciuni că aceasta foloseşte sau accesează material piratat. Sunt prevăzute sancţiuni penale pentru ajutorul şi încurajarea furtului intelectual, chiar dacă ACTA este un acord comercial. Printre altele, mai este prevăzută controlarea laptopurilor în vămi.

ACTA original, în limba română, poate fi vizualizat pe: http://register.consilium.europa.eu/pdf/ro/11/st12/st12196.ro11.pdf

România se numără printre acele 22 de state care a semnat Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail