sursa foto facebook

Peste zece filme documentare şi de artă, semnate de cineaşti de naţionalitate maghiară din Ungaria şi România, vor fi prezentate săptămâna aceasta la Sfântu Gheorghe, în cadrul Zilelor filmului maghiar.

Potrivit organizatorilor, proiecţiile vor avea loc în perioada 6-8 octombrie la Cinematograful „Arta” din municipiu, iar printre filmele prezentate se va număra şi documentarul „Oameni şi vaci”, realizat de Vargyasi Levente din Sfântu Gheorghe, având ca temă lumea micilor fermieri din judeţul Covasna.

„Un documentar care pătrunde în lumea micilor fermieri din judeţul Covasna, aşa cum arăta această lume între 2015-2017, când piaţa laptelui era clătinată de o situaţie de criză. Pe urmele unor oameni a căror viaţă depinde de vacile din grajdurile lor, documentarul lasă în urmă portretul unui personaj colectiv, cel al crescătorilor de vaci din zonă, dar şi câteva autentice portrete individuale: Ötvös Mózes, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţ, purtătorul de cuvânt şi de speranţă al micilor fermieri din zonă (…) În căutarea răspunsurilor la întrebarea cum şi de ce trebuie salvate fermele mici, oamenii se confesează camerei de filmat, care înregistrează frica lor faţă de nesiguranţa zilei de mâine, lupta pentru câţiva bănuţi în plus la litrul de lapte, protestele şi strigătele lor de ajutor, care ajung până la Bucureşti şi până la uşa cabinetelor ministeriale. Dar soluţiile de supravieţuire le găsesc tot fermierii, la ei acasă şi după lungi întâlniri şi frământări. Astfel, realizatorii filmului devin martorii unui mic moment istoric: naşterea unei cooperative (…) la Târgu Secuiesc”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor, remis AGERPRES.

Vargyasi Levente, fotograf, regizor şi operator, s-a făcut remarcat în ultimii ani şi prin alte filme având ca temă meşteşugurile, îndeletnicirile, obiceiurile şi tradiţiile oamenilor din Secuime, realizate cu sprijinul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, printre acestea numărându-se şi un documentar având ca temă viaţa cărbunarilor.

Filmul „Oameni şi vaci” va fi prezentat sâmbătă, de la ora 16, şi va fi supratitrat în limbile română şi engleză, asemenea celorlalte producţii prezentate în cadrul evenimentului.

Prima ediţie a Zilelor filmului maghiar a fost organizată în anul 2001 cu scopul de a prezenta cele mai noi producţii cinematografice din Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp organizatorii au dorit să asigure un cadru de prezentare a cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi la început de carieră.

Zilele filmului maghiar se vor desfăşura, anul acesta, simultan în 12 oraşe din ţară, respectiv Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Târgu Secuiesc, Arad, Timişoara şi Gheorgheni, iar intrarea publicului este gratuită la toate evenimentele cuprinse în program, au mai precizat organizatorii.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail