Aniversarea a 73 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-hortystă a fost marcată, la sfârșitul săptămânii trecute, printr-o masă rotundă, ceremonii militare şi religioase şi depuneri de coroane de flori la monumentele şi mormintele ostaşilor. Tricolorul românesc a fost rearborat pe turla Primăriei municipiului.
Manifestările dedicate aniversării au început joi, cu o masă rotundă organizată de către Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Centrul European de Studii Covasna-Harghita.
La dezbateri au luat cuvântul prof. Vasile Stancu, col. (rtr) Ioachim Grigorescu și dr. Ioan Lăcătuşu. Cel din urmă a amintit faptul că Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă, de Armata Română, în anul 1944:
„Am avut o șansă extraordinară să studiez mii de documente referitoare la ceea ce s-a întâmplat în zona noastră, în diferite perioade istorice. Războiul este un eveniment, un fenomen cu consecințe foarte grave asupra comunităților locale, indiferent unde sunt acestea. Orașul nostru era secătuit; după 8 septembrie 1940 (…), în 8 septembrie 1940 administrația românească a fost predată către administrația maghiară, după Dictatul de la Viena din 30 august 1940 și în 8 septembrie 1944, iată, exact la 4 ani, Sfântu Gheorghe a fost primul oraș eliberat, din Transilvania de Nord (…).” –a spus dr. Ioan Lăcătușu.
„Oameni, și din partea concetățenilor maghiari, și din puținii noștri lideri români care au avut misiunea să gestioneze situația de atunci, care au dovedit echilibru, înțelegere pentru dramele umane, rămân în istorie, consemnați ca atare. Nimic din gesturile noastre nu rămâne neconsemnat; nimic, mai devreme sau mai târziu, nu rămâne nerăsplătit. De aceea, orice gest (…), al fiecăruia dintre noi, pe lângă lucrurile strict profesionale pe care le avem de realizat, în calitate de cetățeni, trebuie să avem în vedere că faptele noastre vor fi mai devreme sau mai târziu judecate, iar mai ales în contextele acestea grele, faptele sociale, de întrajutorare, de solidaritate, rămân lucruri deosebit de pozitive și puncte de sprijin pentru normalitate, pentru că, vedeți, ani de zile după asemenea evenimente, rănile se închid foarte greu.” – a mai spus dr. Ioan Lăcătușu.
Vineri, manifestările dedicate aniversării au început la ora 12.00, în faţa Primăriei municipiului, cu o ceremonie militară şi religioasă. Cu acest prilej a fost rearborat tricolorul românesc pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, în locul în care fusese înălțat cu 73 de ani în urmă, de către ostaşii Armatei Române. După întâmpinarea persoanei oficiale, acordarea onorului militar de către garda de onoare; salutul Drapelului de luptă, trecerea în revistă şi salutul gărzii de onoare, a fost intonat imnul naţional al României. Preotul militar Ioan Cucu a oficiat apoi serviciul religios, după care s-au rostit alocuţiuni referitoare la semnificația zilei.
Prin discursul său, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a transmis, printre altele, că:
„În istoria fiecarei naţiuni, fiecărui popor, fiecărei comunităţi, există unul sau mai multe evenimente cruciale care au marcat cursul istoriei acestora şi care au devenit definitorii în devenirea lor, iar astfel de momente rămân în conştiinţa generaţiilor viitoare ca puncte de reper. Un astfel de moment, deopotrivă de sărbătoare şi de reculegere, este Ziua de 8 Septembrie – <<Ziua Eliberării Oraşului Sfântu Gheorghe>>, o zi pe care o cinstim în toamna timpurie a fiecarui an. Este o sfântă sărbătoare pentru că, în ziua prăznuirii Naşterii Maicii Domnului, acum 73 de ani, Bunul Dumnezeu a rânduit ca primul oraş eliberat de către glorioasa Armată Română, de sub ocupaţia fascisto-hortystă, să fie oraşul Sfântu Gheorghe. Semn divin sau coincidenţă istorică, această zi se înscrie ca unul dintre cele mai importante momente din istoria ţării şi oraşului nostru, întrucât la 8 septembrie1944, oraşul Sfântu Gheorghe a devenit primul oraş eliberat de sub ocupaţia fascisto-hortystă în campania de eliberare a Ardealului de Nord, ce a grăbit sfârşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Este o zi a bucuriei, pentru că redobândirea libertăţii şi a demnităţii naţionale nu poate fi decât un moment de bucurie, dar şi o zi a speranţei că, de vremuri precum cele din anii 1940-1944, nu trebuie să mai aibă parte vreodată urmaşii noştri. În egală măsură, este o zi a reculegerii, un moment în care, cu pioşenie ne aplecăm frunţiile în faţa celor care au plătit preţul suprem pentru ca această zi să devină o sărbătoare. Nu trebuie să uităm o clipă sacrificiul lor şi nu trebuie să încetăm vreodată a le cinsti memoria, cu orice prilej şi în orice împrejurări.
Generalul Grigore Bălan, Locotenentul Păiuș David sau bravul caporal Arambaşa, cel ce arbora drapelul național pe turla primăriei în urmă cu 73 de ani, sunt numai câțiva dintre cei care, alături de cei mulți și nenumiți, au înțeles că nu ei sunt cei importanți, ci cei care veni-vor după ei, trebuie să aibă o țară întreagă și liberă.(…) Aşadar, este o zi pe care trebuie să o purtăm în conştiinţa noastră cu mândrie şi demnitate, ca un simbol al îngropării celei mai negre perioade a umanității şi intrării în normalitate.”
Prefectul Sebastian Cucu : (…) Această frumoasă sărbatoare nu va fi deplină, dacă Drapelul României nu va rămâne arborat permanent acolo unde caporalul Arambașa l-a arborat odinioară !”
Prefectul a făcut apoi un apel către Primăria municipiului, de a lăsa drapelul României arborat în permanență pe turla instituției.
„Din păcate, această frumoasă sărbatoare nu va fi deplină, dacă Drapelul României nu va rămâne arborat permanent acolo unde caporalul Arambașa l-a arborat odinioară, ca simbol al jertfei eroilor noștri, dar și al eliberării orașului nostru, de orice reminiscențe ale unui regim îngrozitor, care a adus numai război, teroare și adâncă suferință, nu doar unora, ci tuturor locuitorilor acestor binecuvântate meleaguri. De aceea, sunt dator să reamintesc domnului primar, că respectarea jertfei eroilor României şi cinstirea memoriei lor, nu este opţională, şi că prin arborarea Drapelului Naţional nu face cuiva vreo favoare, dar şi că drapelul naţional arborat pe primărie nu poate leza niciun cetăţean al României, drept pentru care fac din nou apel la raţiune şi adresez solicitarea de a stopa adâncirea unei prăpastii, pe care numai domnia sa o poate astupa. Iar cel mai bun argument, că viaţa urbei poate continua în normalitate, este tocmai ziua de astăzi, când sub simbolul naţional aşezat pe turla primăriei, vom putea participa cu toţii la Târgul internaţional al Fierarilor, ce se desfășoară la câțiva metri, bucurându-ne împreună de ceea ce avem în comun.”- a transmis prefectul Sebastian Cucu.
A luat apoi cuvântul preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – filiala Covasna, col. (rtr) Ioachim Grigorescu, care a declarat că:
„În această zi de sărbătoare, aniversarea eliberării orașului Sfântu Gheorghe, nu trebuie să îi uităm pe cei care s-au jertfit pe aceste meleaguri – militarii din Divizia 1 <<Vânători de Munte>> și cei din Divizia <<Tudor Vladimirescu>>, care își dorm somnul de veci în cimitirele de la Dobolii și Arcuș, dar dintre toți, trebuie să amintim de Gen. Grigore Bălan. (…)”
Acesta a transmis, printr-un comunicat de presă, că Asociația Națională a Veteranilor de Război – filiala Covasna, „salută decizia Primarului municipiului Sfântu Gheorghe de a da curs solicitării noastre, formulată în cursul lunii trecute, respectiv de a rearbora Drapelul României pe turla Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe cu ocazia <<Zilei Eliberării Orașului>>”.
„Totodată însă, ne menținem solicitarea de a arbora permanent Drapelul Național pe turla Primărie, simbol al eliberării orașului de sub ocupația fascisto-hortystă, precum și a jertfei de sânge a eroilor eliberatori ai Armatei Române, camarazi ai noștri căzuți la datorie sau veterani de război, întorși răniți de pe front. Nădăjduim că în ceasul al 12-lea autoritățile locale vor înțelege că memoria eroilor noștri și istoria, trebuie respectate de către toți cetățenii României, și mai cu seamă de autoritățile publice.”- se arată în comunicatul de presă
Manifestarea a continuat cu depunerea coroanelor şi jerbelor de flori, de către reprezentanți ai instituţiilor statului, veteranii de război, partidele politice, asociaţii, ligi şi fundaţii, persoane fizice, după care a avut loc defilarea gărzii de onoare.
***
Drapelul a fost înlăturat, ulterior, de pe turla Primăriei.
Ana Ciorici Costache