Ziua internaţională a cooperativelor este marcată în acest an la 6 iulie, cu scopul de a evidenţia ţintele şi obiectivele ONU şi ale mişcării internaţionale cooperatiste în domeniu, în vederea extinderii parteneriatelor între mişcarea internaţională cooperatistă şi factorii decizionali la nivel local şi naţional.

Proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 47/90 din 16 decembrie 1992, această zi este sărbătorită anual, din 1995, în prima zi de sâmbătă a lunii iulie, potrivit www.un.org.

Cooperativa este o asociaţie autonomă de persoane reunite voluntar pentru a răspunde aspiraţiilor şi nevoilor economice, sociale şi culturale comune prin intermediul întreprinderilor în proprietate comună, controlate în mod democratic, potrivit paginii Alianţei Cooperaţiei Internaţionale – COOP, www.ica.coop. Aceste asociaţii se bazează pe folosirea forţelor proprii, responsabilitate, democraţie, egalitate, echitate şi solidaritate, iar principiile cooperaţiei sunt: apartenenţa voluntară şi deschisă; controlul democratic al membrilor; participarea la capital a membrilor; autonomie şi independenţă; educaţie, pregătire şi informare; cooperare între cooperative; preocupare faţă de comunitate.

Cea mai veche înregistrare a unei cooperative a avut loc la 14 martie 1761, la Fenwick, în Scoţia, unde ţesătorii locali au început să vândă, la reducere, conţinutul unui sac de fulgi de ovăz. Prima afacere modernă de cooperare a fost stabilită în 1844, de un grup de circa 28 de artizani care lucrau în fabricile de bumbac din oraşul englez Rochdale. Ţesătorii s-au confruntat cu condiţii de muncă grele şi salarii mici şi nu îşi mai puteau permite preţurile ridicate ale alimentelor şi bunurilor de uz casnic, astfel că au hotărât că, prin punerea în comun a resurselor lor limitate şi prin colaborare, ar putea accesa bunurile de bază la un preţ mai mic. Iniţial, au fost disponibile doar patru produse: făină, fulgi de ovăz, zahăr şi unt. Aceşti artizani de la Rochdale sunt consideraţi prototipul societăţii cooperatiste moderne şi fondatorii Mişcării Cooperatiste.

În prezent, cooperativele angajează, direct sau indirect, 250 de milioane de oameni din întreaga lume, estimându-se că sectorul are aproximativ un miliard de membri. Vocea cooperativelor din întreaga lume este Alianţa Cooperativă Internaţională, înfiinţată în 1895 pentru a promova modelul cooperativ. Astăzi, membrii cooperativelor reprezintă cel puţin 12% din umanitate, iar cele trei milioane de cooperative din întreaga lume acţionează împreună pentru a construi o lume mai bună, arată www.ica.coop.

Cooperativele de peste tot au aniversat, în 2022, 100 de ani de la proclamarea Zilei internaţionale a cooperativelor (#CoopsDay) şi 10 ani de la Anul Internaţional al Cooperativelor al ONU (2012), sub sloganul „Cooperatives Build a Better World”/ „Cooperativele construiesc o lume mai bună”.

În 2024, Ziua Internaţională a Cooperativelor (IDC) a ONU este sărbătorită sub tema „Cooperativele construiesc un viitor mai bun pentru toţi”. Cu acest prilej, Comitetul ONU pentru Promovarea şi Avansarea Cooperativelor (COPAC), în colaborare cu Misiunea Permanentă a Mongoliei la Naţiunile Unite, va găzdui un eveniment de lansare soft pentru 2025 IYC (Anul Internaţional al Cooperativelor ONU 2025). Acest eveniment va avea loc în cadrul Forumului Politic la Nivel Înalt al ONU, la sediul ONU din New York, pe 9 iulie 2024, şi are drept scop pregătirea pentru IYC 2025, care va fi lansat oficial în cadrul Conferinţei Cooperative Globale ICA, programată pentru 25-29 noiembrie 2024, la New Delhi, India. Organizatorii plănuiesc să dezvăluie tema IYC 2025, foaia de parcurs a evenimentului şi materialele de comunicare pe care echipele ONU le dezvoltă în prezent, potrivit https://www.coopsday.coop/.

AGERPRES

***Explicaţie foto din deschidere: Ie confecţionată în cadrul unei cooperative în care îşi desfăşoară activitatea numeroase femei din oraşul Haţeg, 22 iunie 2018.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail