În fiecare an, la 5 decembrie este sărbătorită Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD), o şansă de a promova voluntariatul, de a încuraja guvernele să sprijine eforturile voluntarilor şi de a recunoaşte contribuţiile acestora la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, naţional şi internaţional, arată Programul ONU pentru Voluntariat, pe site-ul său www.unv.org.

Pe glob sunt aproximativ un miliard de voluntari, care îşi dedică timpul, abilităţile şi pasiunea pentru a face lumea un loc mai bun. Adesea sunt primii care acţionează în momentele de criză. Ei creează legături sociale şi dau glas grupurilor marginalizate şi vulnerabile, contribuind la construcţia de comunităţi rezistente, ajutând oamenii să facă faţă dezastrelor naturale, instabilităţii politice, şocurilor economice şi altor presiuni.

În 2021, tema zilei este „Volunteer now for our common future” (Oferiți-vă acum voluntar pentru viitorul nostru comun)  şi propune ca această zi să fie o inspiraţie pentru oameni, fie că sunt factori de decizie sau simpli cetăţeni, şi să se ia măsuri acum pentru oameni şi planetă. Atunci când oamenii sunt încurajaţi să se implice în rezolvarea problemelor, este mai probabil ca soluţiile să fie fezabile şi de durată. Voluntarii implică comunităţile şi construiesc o mişcare centrată pe oameni pentru a ajuta la construirea unui viitor mai bun şi mai sigur pentru noi toţi. Pentru generaţiile viitoare, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru schimbările necesare, pentru a construi un viitor mai bun acum. Încurajarea, recunoaşterea şi promovarea voluntariatului este o parte importantă a creării unui viitor cu şanse egale pentru toţi, mai incluziv pentru comunităţi şi la nivel mondial.

Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985, a invitat guvernele din întreaga lume să marcheze anual, la 5 decembrie, Ziua internaţională a voluntarilor pentru dezvoltare economică şi socială, astăzi, Ziua internaţională a voluntarilor, potrivit www.un.com. Totodată, le-a cerut să ia măsuri pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la importanţa contribuţiei serviciului de voluntariat, stimulând astfel cât mai mulţi oameni din toate domeniile să-şi ofere serviciile lor în calitate de voluntari, atât local şi naţional, cât şi internaţional.

Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 52/17 din 20 noiembrie 1997, a proclamat anul 2001 drept Anul internaţional al voluntarilor (IYV), cu scopul de a promova recunoaşterea eforturilor şi a muncii depuse, facilitând crearea unei reţele de comunicare şi promovare a beneficiilor care decurg din activităţile de voluntariat. În 2001, Adunarea Generală a ONU a adoptat o serie de recomandări privind modalităţile prin care guvernele şi sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite ar putea sprijini voluntariatul şi le-a cerut difuzarea largă a acestora, notează www.un.org.

În 1970, Adunarea Generală a ONU a votat, prin adoptarea Rezoluţiei 2659, înfiinţarea unui grup internaţional de voluntari în cadrul sistemului ONU numit Voluntarii Naţiunilor Unite (UNV), arată https://www.arcgis.com/. Pe lângă faptul că reuşeşte să mobilizeze mii de voluntari în fiecare în an, în întreaga lume, UNV contribuie la menţinerea păcii şi dezvoltării susţinând recunoaşterea voluntarilor şi a integrării voluntariatului în programele de dezvoltare. Cu sediul la Bonn, Germania, UNV este reprezentat la nivel mondial, cu şase Birouri Regionale în: Amman (acoperind regiunea statelor arabe), Bangkok (regiunea Asia şi Pacific), Dakar (Africa de Vest şi Centrală), Istanbul (Europa şi CSI), Nairobi (Africa de Est şi Sud) şi oraşul Panama (America Latină şi zona Caraibilor). Birourile regionale sunt primul punct de intrare pentru partenerii care doresc să se alăture UNV. Acestea oferă servicii şi soluţii UNV partenerilor guvernamentali, entităţilor ONU, societăţii civile şi sectorului privat şi preiau conducerea în domeniul de aplicare şi furnizarea de servicii de consultanţă UNV cu privire la reţeaua de voluntari. De asemenea, acestea oferă supraveghere şi îndrumare strategică unităţilor de teren ale UNV din regiuni, potrivit www.unv.org.

În cadrul strategic al UNV 2018-2021, voluntariatul este recunoscut şi integrat ca mijloc de implicare a oamenilor în procesul de pace şi dezvoltare durabilă, ajutând astfel societăţile să devină coerente şi stabile, potrivit www.unv.org.

AGERPRES

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail