Organizatorii Festivalului sarmalelor, ce va avea loc luna aceasta la Sfântu Gheorghe, vor pregăti 5.000 de sarmale pentru turiştii care vor participa la acest eveniment gastronomic, a declarat ieri, pentru AGERPRES, directorul executiv al Asociaţiei întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, Festivalul sarmalelor va avea loc duminică, 12 octombrie şi va fi precedat de Parada membrilor Ordinului Cavaleresc Gastronomic Transylvania şi Parada cârnaţilor, care vor avea loc vineri şi sâmbătă.
„Am început deja înscrierile atât pentru Parada cârnaţilor, ajunsă la cea de-a XII-a ediţie, cât şi pentru Festivalul sarmalelor. La Parada cârnaţilor ne aşteptăm la 50-60 de echipe participante, iar la Festivalul sarmalelor, la circa 20”, a declarat Vajda Lajos. Potrivit acestuia, o firmă din Sfântu Gheorghe va pregăti cele 5.000 de sarmale.
El a menţionat că echipele care se vor clasa pe primul loc la cele două concursuri vor fi recompensate cu câte o vacanţă în străinătate, cel mai probabil în Ungaria sau Bulgaria.
La Parada cârnaţilor taxa de înscriere este de 300 de lei, iar în schimbul acestei sume fiecare echipă, formată din maximum patru persoane, va primi 10 kilograme de carne, 15 metri membrană pentru cârnaţi, şorţuri şi 6 bilete pentru suporterii din tribune. Concurenţii vor trebui să aducă de acasă doar reţetele şi ingredientele necesare. Juriul va acorda mai multe premii, atât pentru cei mai buni cârnaţi, cât şi pentru cea mai veselă şi mai elegantă echipă, cele mai inedite decoraţiuni, precum şi cea mai autentică şi cea mai originală reţetă. La Festivalul sarmalelor participanţii vor trebui să aducă toate ingredientele de acasă.
Prin tradiţie, în judeţul Covasna se organizează în fiecare an mai multe festivaluri culinare ce au ca scop promovarea gastronomiei şi atragerea turiştilor, printre care Festivalul florilor comestibile, Festivalul vânătoresc, Festivalul cartofului şi Festivalul preparatelor la ceaun.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
www.agerpres.ro
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail