La data de 19 august este marcată, anual, Ziua mondială pentru asistenţă umanitară. A fost stabilită de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008 şi marcată în premieră în 2009, arată un.org.

Această zi are o dublă semnificaţie: de a evidenţia eforturile celor care îşi riscă în mod dezinteresat viaţa şi sănătatea pentru a-şi ajuta semenii aflaţi în situaţii extreme, precum şi de a atrage atenţia asupra faptului că milioane de oameni au nevoie de asistenţă umanitară.

Data de 19 august nu a fost aleasă întâmplător, în 2003 aceasta fiind ziua în care Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi Reprezentantul Special al Secretarului General al Naţiunilor Unite în Irak, Sergio Vieira de Mello, şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni umanitare în Irak, alături de alţi 21 de asistenţi umanitari. Peste 100 de asistenţi umanitari au fost răniţi, cu acelaşi prilej.

Ediţia din 2024 a Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară se desfăşoară sub îndemnul „Acţionează pentru umanitate” (#ActForHumanity). Potrivit ONU, în anul 2023 au fost înregistrate cele mai multe pierderi de vieţi în rândul asistenţilor umanitari, iar 2024 ar putea stabili un nou record negativ în acest sens. Este o dublă tragedie, căci odată cu asistenţii umanitari căzuţi în focul încrucişat îşi pierd viaţa şi numeroşi civili care nu mai beneficiază de ajutorul vital de care au nevoie.

„Deşi există legi universal recunoscute care reglementează conflictele armate şi limitează impactul acestora, ele sunt deseori încălcate fără ca vinovaţii să fie traşi la răspundere. Atitudinea celor aflaţi în funcţii de decizie trebuie să se schimbe. Atacurile asupra asistenţilor umanitari trebuie să înceteze. Atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile trebuie să se oprească”, arată un.org.

Cu prilejul zilei de 19 august 2024, ONU lansează o campanie prin care să convingă atât părţile beligernate, cât şi liderii lumii, să ia măsuri concrete şi urgente pentru protecţia civililor, inclusiv a asistenţilor umanitari, aflaţi în zonele de conflict.

Potrivit datelor ONU din 2023, numărul asistenţilor umanitari ucişi a crescut alarmant în numai doi ani, de la 118 în 2022, la 261 în 2023. Potrivit raportului „Global Humanitarian Overview 2024”, este nevoie de aproape 49 de miliarde de dolari pentru a asista cele peste 186 de milioane de oameni aflate în situaţii limită. La sfârşitul lunii iulie 2024, însă, fondurile destinate acestora numărau doar 12 miliarde de dolari, cu 11 procente mai puţin decât în iulie 2023.

Tot în 2023, 78 de asistenţi umanitari au fost răpiţi şi 196 au fost grav răniţi, subliniază un.org.

Precedenta ediţie a Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară a avut o însemnătate specială, în 2023 împlinindu-se 20 de ani de la tragedia din Irak. Ziua dedicată asistenţilor umanitari s-a desfăşurat sub deviza „#IndiferentCe” („#NoMatterWhat”). Aceasta a fost o declaraţie a faptului că asistenţii umanitari sunt total dedicaţi misiunii lor, indiferent de cine sunt cei aflaţi la nevoie, indiferent de zona geografică în care aceştia se află, indiferent de potenţialele pericole pe care le pot întâlni.

„Asistenţii umanitari nu au alt ţel decât acela de a salva şi proteja viaţa, de a pune la dispoziţie cele necesare vieţii, de a fi alături de comunităţile pe care le servesc şi cărora le inspiră speranţă. În ziua de 19 august, ne adunăm pentru a-i onora pe asistenţii umanitari din întreaga lume, care fac tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în situaţii limită. Indiferent de pericole şi greutăţi, asistenţii umanitari nu ezită să ajungă în regiuni lovite de dezastre naturale şi în primele linii ale conflictelor armate, pentru a-i salva şi proteja pe cei vulnerabili”, potrivit un.org.

Principiile care guvernează activitatea asistenţilor umanitari sunt: umanitate, imparţialitate, neutralitate şi independenţă.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail