La sfârșitul săptămânii trecute, sute de persoane, militari sau civili, au participat la ceremoniile dedicate împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii de pe Caraiman, la eveniment fiind prezenți și ministrul Apărării, Mihai Fifor, Margareta, Custodele Coroanei române, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.
La activităţile dedicate celebrării Marii Uniri şi împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului, iniţiate şi organizate de Secretariatul General al Ministerului Apărării Naționale (MApN), condus de covăsneanul Codrin Dumitru Munteanu, au participat și 20 de elevi din orașul Covasna, reprezentanți ai Asociației GRIT. În prima zi a avut loc un simpozion și o expoziție documentară dedicate Centenarului Marii Uniri, fiind lansat și albumul monografic cu titlul Crucea – slăvitul semn de biruinţă în Războiul de Întregire a Romaniei – 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, album realizat sub coordonarea lui Codrin Munteanu, cu un text de col.(r) prof. univ. dr. Ion Giurcă. Emoționant a fost momentul prezentării filmului documentar dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri, realizat de Asociația Ștefadina din București, urmat de prezentarea proiectului de restaurare, reabilitare, conservare şi amenajare a unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial de pe Vârful Caraiman.
Secretarul general al MApN, dr. Codrin Dumitru Munteanu, a prezentat istoria monumentului, precum şi informaţii despre etapele şi obiectivele proiectului de reabilitare. Acesta a subliniat că Monumentul Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman, monument „esenţial pentru istoria României şi a neamului românesc”, clasificat în grupa A de interes naţional, se află începând din 2016 în procedură de reabilitare şi restaurare. Valoarea proiectului este de peste 13,75 milioane de lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este sfârşitul lunii decembrie 2020. La finalul sesiunii de comunicări, participanţii au asistat la o scurtă reconstituire a unui moment istoric care a inclus prezentarea onorului, depunerea jurământului şi mânuirea armamentului în mod specific anului 1918, realizată de Asociaţia Tradiţia Militară.
Sâmbătă, 15 septembrie 2018, elevii covăsneni, alături de alte câteva sute de persoane, inclusiv din comunităţile istorice româneşti de peste graniţe, au participat la manifestările organizate la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.Aici au avut loc o serie de ceremonii, inclusiv depuneri de coroane și demonstrații de reconstituire istorico-militară, organizate cu prilejul celebrării celor 9 decenii de când a fost inaugurată. La eveniment a participat și maestrul Nicolae Voiculeț, care a cântat la nai aproape de nori, ceremoniile fiind încheiate cu momentul retragerii cu cântec a vânătorilor de munte.
Ridicată în anii 1926-1928, la iniţiativa Reginei Maria, în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial, războiul de întregire a României, Crucea de pe Caraiman a fost înregistrată şi în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai înaltă cruce din lume, amplasată pe un vârf de munte. Imagine emblematică pentru zona Văii Prahovei, o deosebită atracție turistică, un fabulos reper al istoriei naționale, monumental, care exprimă nivelul ingineresc și industrial la care ajunsese atunci, este atât pentru eroii neamului, cât și pentru urmași, pentru că „în acest semn vom învinge”.
Crucea, ridicată pe șaua Caraimanului, spre Valea Seacă, este încastrată în stâncă și alcătuită din profile de oțel îmbinate prin nituire. Construcția a durat 2 ani și 4 luni datorită complexității operațiunilor, a condițiilor naturale și mai ales a dificultăților în ceea ce privește transportul materialelor. Profilele metalice au fost duse cu ajutorul carelor cu boi, iar zecile de mii de nituri, lemne, alte structuri, de la gara Bușteni la Fabrica de celuloză, iar de acolo cu funicularul, apoi, pe cărări destul de periculoase spre amplasamentul crucii, cu măgari, cai și mulți voluntari veniți din București, Brașov și Sibiu. Inaugurarea și sfințirea crucii s-au făcut pe 14 septembrie 1928, în Ziua Sfintei Cruci. Crucea are înălțimea de 39,37 metri, inclusiv soclul de 7,9 metri, fiind construită la altitudinea de 2.291 metri. Lungimea brațelor este de 14,97 metri, iar stâlpul central are o lățime de 2 metri. În soclul de beton armat s-a instalat un generator care a permis iluminarea crucii. În 1939 sistemul a fost refăcut și racordat la rețeaua națională, pentru alimentarea a 120 de becuri amplasate pe structura crucii.În momentul inaugurării Monumentului Eroilor, acesta reprezenta cea mai înaltă structură metalică din Europa. Ea a fost comparată de-a lungul timpului ca realizare inginerească și simbolistică cu turnul Eiffel din Paris, cu Statuia Libertății din New York, cu Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, respectiv cu Coloana fără de sfârșit de la Târgu Jiu.
De menționat faptul că după preluarea în administrare, proiectul de restaurare, reabilitare, conservare și amenajare a unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman a fost inițiat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naționale, lucrările urmând să se finalizeze în 2020. În acest an a fost organizat șantierul și au început efectiv lucrările la suprastructura metalică, la rețelele exterioare electrice, urmând refacerea sistemului de iluminat și reconstituirea subsolului tehnic al monumentului. Potrivit MApN, anul viitor se vor restaura soclul monumentului și platforma de acces, urmând să fie realizate și lucrări interioare de amenajare a spațiului expozițional. Pentru anul 2020 sunt prevăzute finisajele la interiorul și exteriorului monumentului, precum și lucrări ce vizează protecția mediului, prin refacerea florei montane care ar putea fi afectată de proiectul de reabilitare.
Duminică, 16 septembrie, participanții au vizitat Castelul Peleş, unde a avut un spectacol de muzică de fanfară şi o demonstraţie de reconstituire istorico-militară organizată de Asociaţia Tradiţia Militară, apoi au adus omagiul lor celor căzuți în luptă pentru întregirea Țării, aprinzând câte o lumânare la Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial din Sinaia.
Prof. Florentina Teacă